Sidor

onsdag 27 november 2024

Dagens mest pinsamma tomte.

Heter Sean Penn. Såg filmklippet där han överlämnar en Oscarsstatyett till Volodymir Selenskyj. Penn, flexande sina armmuskler i tight T-shirt med filmteam och personal överlämnar med ett medkännande leende, och klappar på VS`s arm, en Oscarsstatyett. Snyft, snyft, så fint av den store Penn. Vilken uppoffring! Besvärade miner ser man bland de grönklädda i VS`s sällskap, som nog helst hade slängt ut pajasen om det inte varit för media. Vilket skämt. Vilket PR-jippo för SP. Tror han verkligen att de har tid att hålla på med sånt? Eller att det ska göra någon skillnad annat än för SP själv? Sedan en scen där VS i retur överlämnar någon slags medalj till SP. Så sorgligt förnedrande med sådana pseudotillställningar. Men det gäller såklart att inte riskera att förarga någon i väst. Och Putin kanske fattar att det är slut på leken nu när VS fått en Oscar av självaste Sean Penn! Eller så kan han inte sluta skratta. Symboliken...

tisdag 26 november 2024

November.

Tisdag dessutom. Lågt stående sol. Tystare än vanligt. Promenad genom skogspartiet till affären. Passerar murknade stubbar. Några stockar med mossa. Blött löv brungulgrått. Solen precis över taket på macken när jag kommer fram ur skogen. Nedtonad färgskala. Blekt. Försvinnande. Nu är vi i den andra världen. Den som har väldigt lite att göra med sommarvärlden. Det är andra väggar, gränser. En annan dimension. Människor och djur är inte samma. Och jag har inte längre någon önskan att vara någon annanstans. Jag vill gräva mig ner i just detta. Undersöka vad det är som gör det så annorlunda. Känslan är ganska ny för mig som tidigare aldrig eg. gillat den mörka årstiden. Men numer gör jag det. Som att det alltid funnits något här med, men att jag inte uppfattat det pga för låg ålder. Nu är det obegripligt att någon vill bo hela vintern i något varmare land. Det skulle vara som en tvångsförflyttning till Disneyland. Som att tvärt avbryta någon som lågmält talar om något viktigt. Okänsligt avbrott helt enkelt. Eller som att bli väckt ur sin djupaste sömn av en deltävling i melodifestivalen. Men allt detta gäller när det är som nu idag. Alltså barmark och lågt stående sol. 5-10 grader varmt. Blir det snö så kommer genast min förståelse för vinterspanjorer tillbaka! Ta på fler lager kläder. Skrapa bilrutor. Skotta snö. Inget för mig. Färdig med det för många år sen. Visst kan skidor vara kul men apparaten runt det gör att det ändå landar på minus.

måndag 25 november 2024

Ord igen.

Åkt tåg lite och konsumerat ett par ljudböcker. Stefan Lövéns självbiografi och en rätt kort roman. Politikerbiografi igen. Har läst några stycken genom åren. De brukar vara ganska tråkiga men denna bröt nog trenden. Lövéns bok vill jag dela in i tre delar (fast i boken är de förstås sammanflätade). En privat del som enligt mig blir rätt schablonartad. Åtminstone när han kommenterar hur man bör bete sig i ett förhållande. Där blir det lite "fråga psykologen" i Veckorevyn och ganska opåkallat. Den andra delen är det kronologiska. Där blir det ibland lite rabblande av namn och allt han sagt och gjort i olika sammanhang nationellt och internationellt. Lite "gäsp". Men den tredje delen, som skulle kunna komprimeras ner till kanske 100 sidor, handlar om hur han ser på världen och politiken. Samhällsfrågorna och sammanhangen. Hur han ser hela "apparaten" Sverige, var välstånd kommer från, inte bara hur pengar ska fördelas utan även hur allt hänger ihop. Ett helikopterperspektiv som sällan hörs från dagens socialdemokratiska politiker. Håller med om precis allt och kommer därmed ut som "högersosse"! :-).

Pragmatismen och insikten om att motsättningar bara kan lösas via "walk a mile in my shoes politik" och inte genom alarmism, plakatpolitik, pajkastning och utpekningar. Den gamle förhandlaren skiner igenom men också en väldigt stark politisk övertygelse och tankarna om såväl sd som v är på pricken som jag ser det (och då är det ju rätt tänkt). Jag tänker att han var grymt underskattad som statsminister. Och orsaken till det var nog mer fördomar och att han kanske inte var någon "TV-personlighet" eller talare. Bokens titel "Svetsare och statsminister" säger nog en del också. Men för att en gång för alla avfärda den ickefrågan så är han ju faktiskt högskoleutbildad också om nu det skulle vara så viktigt. Han utbildade sig till socionom men hoppade av då han inte orkade med praktikperioderna. Svårt för att inte ta med sig jobbet hem helt enkelt. 

Den rätt korta romanen då. Den heter "Bakvatten" av Maria Broberg. En sorglig släkt/by/tystnadskulturberättelse. Bra. Underhållande. Hemsk. Läsvärd. Kanske inte på min tio-i-topp men väl värd tiden!

onsdag 20 november 2024

Hill & Adamson studio.

David Octavius Hill och Robert Adamson. En bättre fungerande konstnärsduo känner inte jag till. Hill & Adamson studio, som deras ateljé hette, producerade de mest egensinniga, välkomponerade och bäst ljussatta porträttfoton som (enligt mig) finns i fotohistorien. H, som egentligen i första hand var konstnär, målare, hade ett sätt att arrangera modellerna med samma frihet som i en målning så att komposition och bildbyggnad styrde. Oväntade poser som i första hand förstärkte bilden i sig. Om detsamma gällde för modellernas karaktärsdrag vet jag inte, men jag misstänker att det kanske kom i andra hand. A skötte sedan den tekniska biten (han var ingengör i grunden). Tillsammans gjorde de bilder som går direkt igenom bildbruset. A dog ung, bara 26 år gammal (TBC). H fortsatte i många år därefter men nådde ensam aldrig upp till den bildkvalitet de gjort tillsammans. Vilket kan tyckas märkligt eftersom det var han som "gjorde" bilderna medan A "tryckte på knappen" och skötte kemin. Kan vara så att det var A som satte ljuset också. För något var det som gjorde att det blev så bra när just dessa två samarbetade. Det varade tyvärr bara i fyra år fram till A:s död. Studion hade de i Edinburg och tiden var 1843-1847.
Bildexemplen är från en bok jag har. Annars rekommenderas en sökning på nätet. 


tisdag 19 november 2024

Time goes by, so slowly... (Joni Mitchell).

Nu blir det ändå en fortsättning på detta avslutade projekt med en bild i 42 delar. Nu har den vuxit till 48 delar och en del är borttagna, övermålade eller på annat sätt utbytta. Dagens version (plåtad med mobilen):

tisdag 12 november 2024

Mer att läsa.

Ett PS till mitt inlägg "Andra dagens regnlimbo". Är den här artikeln från en representant för en tankesmedja som inte brukar tänka i samma banor som jag. Men, jag tycker denna artikel är bra (förutom reklamen för kompisarna) så jag rekommenderar läsning. Här. Och därmed släpper jag jänkarna nu. För lååång tid framåt hoppas jag.

Säsonger.

Ett lustigt ord egentligen. Säsong. SAOL: "säs·­ong [‑åŋ´] substantiv ~en ~er • rätt el. lämplig tid på året för ngt". 
Blev man klokare av det? I så fall kan jag meddela att jag påbörjar en säsong av utomhusarbete. Måleriet står just nu stilla som det alltid gör i perioder. Det funkar liksom så för mig att jag behöver återhämtning några veckor ibland för att kunna åstadkomma något vettigt på det området. Känner mig lite uttömd nu och då tar jag till kameran. Det brukar också funka. Teknikbyte och lite återupptäckarglädje liksom.
I går satte jag upp mörkläggningsgardiner i ateljén och skruvade i en ny lampa i förstoringsapparaten (den gamla var trasig). Testade med några bilder. Men det är inte där jag ska vara, utan ute och med storformat. Det är där jag tror inspirationen finns nu. När löven fallit och färgerna blir allt mer dämpade får fotografisk bild sin rättvisa mening för mig. Både vad gäller svartvitt och färg. Detta kombinerat med djupdykningar i fotohistoria på kvällarna blir denna säsongs verksamhet. En säsong jag inte har en aning om varaktigheten av. Men i alla fall sammanfaller den med två fotoutställningar jag deltar i. Dels den pågående dokumentärfotoutställningen på Arbetets museum i Norrköping och dels Centrum för fotografis årliga medlemsutställning som har vernissage nu på fredag kväll. Bägge rekommenderas för den som kan gå. Den i Norrköping pågår ända till 15/1 har jag för mig och CFF:s till 7/12.

onsdag 6 november 2024

Med anledning av slabangen i väst.

Kom jag att tänka på en text jag skrev för 2-3 år sedan efter en diskussion med en närstående, som inte för sitt liv kunde förstå hur en femtedel av svenska folket kunde rösta på sd. Själv tillhör jag verkligen inte den femtedelen som gjorde eller gör det heller, men i kraft av ålder och några flyttar i landet så tror jag mig förstå lite av anledningarna. Och för att försöka undvika pajkastning och istället få en lite mer nyanserad pratstund skrev jag ner en fantasihistoria som dock har inslag av upplevd verklighet. Jag tror nämligen att det är av godo att jobba på att begripa sina meningsmotståndares drivkrafter. Ingen ändrar uppfattning av att bli kallad idiot. Det framkallar bara mer polarisering och ilska. Bättre att försöka förstå en ståndpunkt och sedan bemöta den, eller ännu bättre, om man råkar vara politiker, lyssna och ta till sig hur vardagen ser ut för många och använd sedan den politiska makten för att lösa problem och därigenom vinna tillbaka väljare som lämnat. Nu har det nedanstående ju inte något med USA att göra men det är i alla fall ett exempel på hur man kan försöka förstå det obegripliga.

Texten:

I Sverige bor 2 miljoner människor i de tre största städerna. Övriga 7-8 miljoner är fördelade på 290 kommuner, två-tre tusen småstäder, “centralorter” och tusentals mindre tätorter och byar. Tänk nu så här:

Nisse och Rut som ingår i dessa 7-8 miljoner, bor i ett hus i byn Kroksel som har 54 invånare. Huset är byggt av någon av deras förfäder för 80 år sedan. De vill bo kvar där så länge de kan och fortsätta ha fritiden i trädgården, med hunden i skogen och med fiske i sjön. De har sett utvecklingen under de senaste 20-30-40 åren gå mot centralisering av all offentlig service.
Byskolan nedlagd, vårdcentralen flyttad till centralorten två mil bort. Bussen har slutat gå. Rälsbussen finns inte och tågen stannar inte. Macken flyttad till centralorten. De närmar sig pension men har några år kvar att jobba, Nisse i centralorten två mil bort och Rut i staden tio mil bort åt andra hållet. De måste ha två bilar för att ta sig till jobbet, handla, besöka vårdcentral och tandläkare mm. Deras löner ligger i det lägre spannet men det går bra så länge de bor kvar i huset och inte köper något onödigt.
Både Nisse och Rut är socialdemokrater av gammal vana och eftersom de är arbetare men har börjat förstå att socialdemokratin inte är till någon hjälp i vardagslivet längre då trygghetssystemen monteras ner steg för steg. Faktiskt i några fall av socialdemokraterna själva genom att de inte motarbetat förändringarna. Ett missnöje gror. En känsla av hopplöshet inför framtiden.
Några invandrare har de inte sett till förutom pizzabagaren i centralorten. Enda kontakten med invandrare är de numer varje vecka återkommande dödsskjutningarna och sprängningarna de läser om i tidningen och ser på nyheterna. Faktiskt i snitt en i veckan detta år. Och de vet förstås genom all nyhetsbombardering att det inte är Hells angels eller Bandidos som skjuter. Det är invandrade familjenätverk och andra generationens invandrarbarn som skjuter på varandra och alla som råkar vara i närheten. De har också läst och hört att dessa huvudsakligen livnär sig på knarkförsäljning och utpressning, förutom bidragsbrott. Och att de nu också börjat specialisera sig på bedrägerier som innefattar att lura av äldre godtrogna människor deras besparingar. Dessutom har de hört att dessa gäng inte, som med mc-gängen, kan infiltreras av polisen eftersom de känner varandra sedan dagis. Eller är släkt. Nisse och Rut fattar inte varför dessa människor ska vara här i Sverige och mörda och förstöra och flytta sina interna bråk hit. Bort med dem så spar vi både liv och pengar.
Sedan dyker Per Bohlund upp i TV-rutan. Han pekpinnar att privatbilismen måste minskas drastiskt och att styrmedlet för detta är höjd skatt på drivmedel. Eller att man köper sig en Tesla. Är karln en marsmänniska? Hur ska vi ta oss till jobbet när det redan nu är så dyrt? Vi har inga reserver att ta av. Därefter säger han att skogsåsen bakom huset utsetts till exploaterbart område för vindkraft, då ju ändå ingen bor där och elpriserna i södra Sverige rusar!

Pelle på macken i centralorten har varit socialdemokratisk fritidspolitiker i alla år, men på senare tid börjat tröttna då han tycker socialdemokratin blivit allt mer centraliserad och allt mindre bryr sig om annat än storstadsväljarna. Han funderar på att byta parti.
Men moderat, aldrig. Det är bara “storgubbar” som är det. Han skulle inte ens vara välkommen hos deras grupp i kommunstyrelsen. Centern är för bönder, markägare och storstadsliberaler. Liberalerna, helt irrelevant. Finns ingen på miltals avstånd och har inget att säga till om i fullmäktige och dessutom vet man inte vad de egentligen vill. Vänstern, nä de centraliserar också och vill dessutom höja skatten och ta in ännu fler gangsters i landet. Dessutom är deras representant i kommunen öppet Stalinist, så alla skrattar bara åt honom. kd? knappast. Hallelujagalningar och numer också premiärlejon i storstaden.
Återstår sd. De vill ha tillbaka 50-60-talens småskalighet. Sänka skatten på drivmedel och underlätta för småföretag. De har äldrevården prioriterad. Det glesbygdsprogram de precis lagt fram är svar på de flesta böner han har. Kanske det till och med skulle gå att få tillbaka lokalpolisstationen som nu är nedlagd (och närmaste polis finns tio mil bort). Sd är helt enkelt vad sap var en gång i tiden. Om man bortser från det där med invandringen, men den påverkar ju knappast någon här i kommunen.
Alltså, blir det sd så blir det ungefär som när han en gång valde att jobba för socialdemokraterna! Kullerbytta, uppenbarelse!
Att sedan några av södra Sveriges företrädare för partiet har bakgrund i nazismen och liknande påverkar ju inte honom. Det kanske till och med är bra att de har det med tanke på hur brottsligheten ser ut där nere. Och rasbiologiska institutet placerar ju socialdemokraterna och centern i ungefär samma bakgrundsbåt dessutom. På den tiden var ju de också rasister det var faktiskt normalt. Så skit i det. Då var då och nu är nu.
Tillbaka till Nisse och Rut. De har hört att Pelle på macken bytt parti och numer företräder sd. De vet ju vad han vill och alltid har stridit för, men inte lyckats åstadkomma i lokalpolitiken.
De vet vem han är, vilka hans föräldrar var och även deras föräldrar. Och inte finns det någon nazist där inte, snarare motståndsmän. Och verkligen inte Pelle. Han vill bara återuppliva byn precis som socialdemokrater lovat men inte hållit. Precis som centern skrutit om och sedan inte klarat.
Att det är känt att sd:are oftare än andra politiker är brottsdömda är heller inget som hindrar. De vet ju vem Pelle är och att han har ett par fortkörningar och någon gång i sin ungdom blivit utslängd från en bar när han var full. Kanske har han varit misstänkt för tjuvjakt också. Men det finns inget ont i honom. Och morbror Kurt dömdes ju för försäkringsbedrägeri när den där ladan han inte hade råd att riva brann ner. Hur det var med det vet man inte men man vet att Kurt är reko och alltid hjälpsam så gott han kan, så det där med att vara dömd för “vardagsbrott” är bara något som snarare visar en mänsklig sida hos en politiker. Då är det ju till exempel betydligt värre att ombilda hyresrätter och skapa miljonärer på det allmännas bekostnad. Varför är inte det brottsligt? Och vad gäller de där Stockholmsrasisterna så kanske det bara är bra eftersom det de ju vill göra är att slänga ut gangstrarna. Så då får det bli sd i det här valet!

PS 8/11. Stort uppslag om USA-valet i SvD idag med väljarintervjuer och div. analyserande. Visar att ovanstående resonemang i ganska stor utsträckning var det som avgjorde. Alltså de frågor som berör det personliga vardagslivet och inte någon ideologi. Största skillnaden är väl att Sverige är sekulariserat och mer jämlikt.

tisdag 5 november 2024

Tomt + vågspel.

Det är tyst i huset. Katterna sover på olika platser. Det är vad de gör. Sover. Aldrig får de något stresspåslag för att de sover bort sina liv. En katt sover vanligtvis minst 15 timmar/dygn. När de vaknar äter de och går ut för att göra sina behov. Sedan in och somna igen på någon ny plats. Ska man lära sig något av detta? Det blir så stor kontrast när man själv får dåligt samvete av att somna på soffan, vakna och upptäcka att man förlorat en "viktig" halvtimme av sitt liv. En halvtimme som aldrig kommer tillbaka. Men sover katterna egentligen? Eller är de bara någon annanstans? Ibland inbillar jag mig att deras själar egentligen bara är på utflykt i andra gestalter när det ligger sovande kattkroppar runt hela huset. Kan motsatsen till detta antagande bevisas?

Chet Baker. Plötsligt är han inte i träda längre (har varit så för mig i massor av år, nästan glömd) utan på spellistan varje dag. fru A har också "upptäckt" honom. Själv har jag återupptäckt hans fantastiska trumpetspel och A hans sång. Sedan pratar någon poet i Babel om honom precis efter att jag stängt av Spotifylistan och A slagit på TV:n. Chet Baker igen. Och jag kommer ihåg historien kompisen D berättade när han bodde i Holland och hade åkt till Amsterdam för att höra CB spela. Väl framme fick han veta att CB hade ramlat ut från sitt hotellfönster och slagit ihjäl sig. Var på pizza+öl kväll i lördags. Hela kvällen snurrade Chet Baker på grammofonen.

Det här är väl ett område någon borde forska på. Att något fenomen plötsligt flyter upp till ytan och nästan dominerar för att sedan tyst sjunka ner igen efter att den utmätta tiden gått.
Ett annat exempel. Jag hade aldrig varit i Malmköping. Men plötsligt har jag ärenden dit tre gånger i följd. Och dessutom kommer denna plats upp i diverse diskussioner ytterligare ett par gånger inom ungeför två veckors tid. Det hände för något år sedan. Men efter det har inte Malmköping påmint om sin existens en enda gång. Och inte innan heller vad jag minns.

Livet går i vågor.

lördag 2 november 2024

Hantverk.

Vist 8x10". Kamera slöjdad och hopskruvad av den eminente Virginijus Steponaitis i Vilnius. Något enklare har jag svårt att tänka mig. Inte ens en skruv för skärpeinställningen, den får man göra genom att skjuta främre standard fram och tillbaka. Samma för restitution, vinkla, höja, sänka och titta på mattskivan. Inga justerskruvar. Ingenting! 
Närmare renodlat hantverk går nog inte att komma om man vill använda en kamera. Mer manuellt kan det inte bli. Även objektivplattorna är av trä. Och tittar man närmare på kameran så inser man att delarna nog kunde ha köpts på Bauhaus.
Synd bara att 8x10" film kostar ångest och huvudvärk. Jag har en filmhållare och även ett objektiv med tillräckligt stor bildcirkel (eftersom jag använder 4x5" kameror). Men film och framkallning... Dyrt! Och inte kan jag framkalla så stora blad själv heller :-(. Men kommer tid så kommer råd!

fredag 1 november 2024

Tillbaka till samtiden.

Är titeln på en artikel/intervju i senaste numret av Kunstkritikk. Det är curatorn Christina Lehnert som intervjuas. Hon ska göra nästa års upplaga av GIBCA. Verkar vara en intelligent och upplyst person och hennes "grepp" inför detta jobb verkar intressant. Men, jag måste säga att jag reagerade lite inför något hon sade. Som jag ser det, som halvvägs ute/inne i denna värld, finns kanske inte så mycket polarisering i konstvärlden som i världen utanför (jo det finns en slags gräns) men dess mer av åsiktskorridorer och likriktning. Hon säger så här (citat från artikeln skriven av Nora Arrhenius Hagdahl): 

"Vilka frågor tycker du är angelägna just nu? Och hur kommer det att återspeglas i biennalen?
Vi lever i en polariserad tid utan nyanser och medelvägar. Media och andra kanaler är splittrade och splittrande. Jag tror det finns ett djupt behov av platser där vi kan tala fritt om känsliga ämnen, och att konstnärer behöver platser där de kan uttrycka sig obehindrat, utan restriktioner. Jag kommer att försöka åstadkomma en biennal som är en sådan plats – jag vill skapa en arena där vi kan samtala utan att avfärda varandra."

Ja visst, precis vad alla borde efterlysa men tyvärr tror jag inte riktigt på det. Det är många år sedan konstnärer kunde tala fritt om känsliga ämnen. Och det där med att uttrycka sig obehindrat och utan restriktioner... Ja, som sagt. Jag kan bara vara supporter då jag såklart hoppas att hon lyckas, men tror dessvärre att "utan restriktioner" är något som bara lever som ett svagt minne nu. Men om det visar sig att hon bjudit in någon regimkramande konstnär från Ryssland att samtala med, eller någon från de andra olyckshärdarna som kämpar med verkligheten och vill samtala utan att avfärda varandra (!) så lägger jag mig platt.