Synsätt.
Spridda nedslag om konsten och livet.
tisdag 8 juli 2025
Muren.
lördag 5 juli 2025
Kommentarer...
...om en bok som låg i brevlådan i går. Skickad från vännen D som befinner sig ungefär i andra änden av landet denna sommar. Jag har alltså bara hunnit läsa de första kapitlen ännu, men måste ändå redan kommentera. Boken heter "Trollkarlarnas tid" och handlar om filosofins stora årtionde 1919-1929. Eller kanske mer om filosoferna. Benjamin, Cassirer, Heidegger och Wittgenstein. Författaren Wolfram Eilenberger, som själv är filosof, berättar anekdoter om de här herrarna, varvat med sammanfattningar av deras tankar på ett sätt som gör boken till en bladvändare. Rekommenderas för alla!
fredag 4 juli 2025
Gladan passerar igen.
Över huset och gården. Glidflygaren. Låg höjd ibland, men oftast kanske hundra meter upp. På avstånd hörs kolsyrekanonerna bönderna har på åkrarna för att skrämma bort rådjur och grågäss. Det närmaste krigslarm och flygaraider man kommer här på ön.
Läser Anna-Lena Laurens "Medan kriget pågår finns ingen försoning". Gillar verkligen hennes sätt att i texterna blanda vardagsliv med världspolitik och kultur. Alltid lika skönt att läsa iakttagelser av personer som kan se gråskalan. Som kan se fler sidor än en och sedan bilda sig en egen uppfattning oavsett dreven som driver runt i media. Så innerligt less på alla aktivister och megafoner med skygglappar. Den kategori som (kanske inte ens medvetet) drivs av adrenalinberoende snarare än av engagemang i en fråga. Skrikarna. De som vet att de har rätt.
Jag har bestämt mig för att aldrig godta en nyhet som rapporteras från en politiskt engagerad källa (och vilken källa är inte det?) utan att också noga sätta mig in i vad "motståndarsidan" tänker om saken. Så det blir en del prenumerationer att hålla reda på och komma ihåg när de ska sägas upp eller förnyas, för att inte plötsligt ha tusenlappar dragna från kontot varje månad. Mycket läsning blir det också liksom mycket självransakan. Vad är egentligen min innersta åsikt i denna fråga? Känns lite som ett personligt ansvar att informera sig från alla källor när man bor i ett land där alla kan göra det. Inte som i t.ex. Ryssland där snart all information kommer från samma håll. För propaganda fungerar även om man är medveten om den. A-LL skriver om ett tillfälle då hon efter lång vistelse i propagandadimman i Ryssland, måste gå tillbaka i historien för att dubbelkolla vem det faktiskt var som anföll vem. Alla medier, alla TV- och radioprogram smög/smyger in desinformationen om kriget. Från barnprogrammens sagoformer, via talkshows, humorprogram och debatter. Nyheterna såklart. Samma historia trummas in på olika sätt från olika håll. Alltså att Ryssland håller på med en räddningsaktion för att rädda det kuvade folket i Ukraina undan den "väststödda" nazistregimens attacker. Intervjuer med mammor med barn som gråtande av tacksamhet räddas över gränsen till Ryssland. Ukrainska desertörer som äntligen nått moderlandet. Modiga ryska soldater som försvarar den ukrainska befolkningen. Inte så konstigt om den outbildade medelborisen stödjer kriget och regimen. Samtidigt denna dubbelhet hon beskriver. Den att alla någonstans ändå tror att alla ljuger. Att allt de får höra, oavsett källa, ändå är lögner. Så bäst att bara strunta i politik och sköta sitt eget liv bara. Sin vardag.
Men nu vill katterna nåt. Klockan har hunnit bli sju och fortsättning följer.
PS. Läs även "Sammetsdiktaturen" av samma författare. Har skrivit nåt om den förut tror jag, men minns inte när. DS.
torsdag 3 juli 2025
Alla tror (ju).
Tro är väl ett beslut att släppa allt i någon annans händer. En tillit utan gränser eller förväntningar. Solen kommer nog att gå upp i morgon, men om inte så finns det en mening med det. En dag kommer jag att dö, eller? Den som köper dessa påståenden tror. Är det alltså så att en verkligt troende, ansluten till någon religion, faktiskt tror, med samma övertygelse som den som "bara" tror att solen kommer att masa sig upp i morgon igen?
Jag hörde att om frågan om tro ställs till t.ex. en pingstpastor så blir svaret att tro är något man väljer. Att det helt enkelt finns en tidpunkt för att bestämma sig för att tro. Mer som ett löfte då. En slags självsuggession. Att själva frälsningen skulle vara en viljeakt. Det finns ju också de som pratar om uppenbarelser. Oftast då av någon figur från den tro man redan anslutit sig till. Heliga Birgitta fick väl inga uppenbarelser av profeten Mohammed eller Oden, vad jag hört iaf. Sedan är det ju något tvetydigt i att beskriva det som ett val och inte ett beslut. Ett val innehåller ju som bekant en förväntan på ett visst resultat, medan om det i stället varit ett beslut ingen förväntan alls vore möjlig. Vilket för mig ligger närmare innebörden av ordet tro. Tro är väl förbehållslös? Så ser jag det i alla fall.
Numer säger sig många "moderna" tro på naturen. Skogen t.ex. Och inte de trädplanteringar som idag kallas skog utan mer John Bauer versionen, som fortfarande kan återfinnas på några få platser i landet. De flesta har nog aldrig besökt en sådan skog så det är väl mest symboliskt. Och egentligen är det väl en form av rasism att förneka en tallplantering namnet skog. Såg en annons om att man under sakkunnig ledning i grupp kan göra ett besök i en tallplantering för att därstädes ta del av furornas läkande och helande kraft. Kostar inte mer än några hundralappar om man ansluter till en grupp på max 20 deltagare. Det måste väl vara en tro åtminstone besläktad med religion? Skogsbad skulle det visst kallas. Skogstokig tror jag betyder mycket arg. Och det kanske någon deltagare i en sådan grupp blir efteråt om tanken att man betalat för att bli en skogstok skulle komma smygande.
Själv har jag haft en del underliga upplevelser under årens gång, men inget jag vågar skriva om här. Kanske om tio år. Och tveksamt vad det egentligen handlar om. Det mesta går nog om man så vill att bortförklara som hjärnspöken. Så det blir nog en fråga om tro där också. Kanske har jag blivit "frälst" men sen glömt bort det eftersom det inte fanns någon religion till hands för att hänga upp det på och ingen församling att berätta för och få bekräftelse från. Tror (!) faktiskt att detta kanske inte är en särskilt ovanlig upplevelse, det har nog hänt många fler än mig.
Carl Jung skrev att han inte trodde på någon högre makt förrän han i en dröm som var för verklig för att bara vara en vanlig dröm, såg en gud som sket på en kyrka. En enorm mängd exkrementer som slog sönder taket, fyllde den med skit och helt begravde kyrkobyggnaden. Då först tyckte han sig ha förstått guds verkliga natur, existens och allsmäktighet. Inget för oss små löss att jiddra med liksom. Han hade blivit tillrättavisad av den verkliga makten.
Kanske är sanningen att religiös tro egentligen är detsamma som tvivel och oro? Gå i högmässan för säkerhets skull. Det kan ju vara sant. Och var hamnar jag som otrogen då? Så kanske "fake it until you make it" är den rätta och sanna vägen att gå. För min egen del lämnar jag inte statskyrkan eftersom jag inte vet om det kommer en dag då kyrkkaffet är den enda återstående tillflyktsorten och gemenskapen. För själva välkomnandet av alla. Just den delen är värd pengarna bara den. Förutom att jag tycker om kyrkor i hela deras gåtfulla och märkliga arkitektur och användningsområde. Att gå in i en kyrka och sätta sig en stund kan faktiskt kännas som en lättnad. Och det är gratis. Så jag får definiera mig själv och min själ som postmoderna lättagnostiker.
onsdag 2 juli 2025
Alzheimer, kaffe och GPS.
06.30 igen. Som om man hade en inbyggd väckarklocka. Som utpräglad morgonmänniska och numer i tredje åldern är det kanske inte så konstigt. Många blir ju morgonpiggare med åren. För min del har det alltid varit så att om något kreativt arbete ska utföras så är det före lunch. Efter lunch lämpligen praktiska sysslor. Det är som om hjärnan slöar till efter lunch fast kroppen ju fortsätter funka. Lite olika stadier. Plöjer nyheter från många olika källor som alltid till de två muggarna starkt morgonkaffe. Och då kickar dessutom beroendegenen in. Före första muggen kan jag tänka hopplösa tankar som efter den plötsligt ljusnar och skingras som morgondimman. Så mycket för hjärnkontorets stabilitet. Men ett beroende jag vårdar ömt och inte vill vara utan. Ett annat exempel på hur man kan påverka sin hjärna kommer här.
En studie från Harvard visar på att taxiförare som yrkesgrupp har låg dödlighet i Alzheimers sjukdom. Avsevärt lägre än andra yrkesgrupper. Trolig bakgrund är ständig övning av förmåga att navigera och ta snabba beslut när vägarna och trafiken inte ser ut som väntat och navigatorn inte hängt med i de senaste ändringarna.
Ja det där tror jag verkligen på. Kör aldrig efter GPS om det går att undvika. Den lilla strimma av verklighet man får i detta tvetydiga hjälpmedel liknar den enda sekund en digital klocka kan visa. Kartboken liksom den analoga urtavlan visar översikten, helheten, före och efter! Inte bara nu. Som att ha skygglappar eller se genom ett teleobjektiv. Kör man istället efter kartan och skyltar måste man hela tiden bearbeta information och tänka själv. Se olika vägar istället för en enda. Jag som i jobbet kört bil till olika platser i stort sett dagligen, stängde för många år sedan av gepeessen då jag insåg att jag faktiskt blivit sämre på att orientera mig efter att jag börjat köra efter den. Lite skrämmande eftersom det var så påtagligt. Jag blev liksom mer osäker och handfallen om körvägar när inte den lilla displayen tänkte åt mig. Ett slags skapat beroende alltså. Så nu, om jag t.ex. ska till en ort jag inte tidigare besökt, men vet ungefär var den ligger, kör jag efter karta och skyltar ända tills det börjar närma sig detaljnivå. Då först slår jag på gepeessen.
En lite lustig anekdot i ämnet är en gång för ganska många år sedan då jag för ett stort teknikföretag skulle göra en fotografering på en militäranläggning i utkanten av Köpenhamn. Detta var innan bilnavigatorernas tid och föraren körde efter högljudda instruktioner på danska från framsätespassageraren, som satt med en tidig version av handhållen GPS i handen. Han dirigerade oss hit och dit och efter en evighet var vi äntligen framme. Själv satt jag tyst i baksätet och såg vägskyltarna vi hela tiden passerade. Som om vi istället följt dem hade varit framme på halva tiden. Men väl där kanoniserades genast gepeessen som den store räddaren i nöden. Utan den hade vi aldrig hittat så snabbt. Ett exempel på en teknikdyrkan utan reflektion. Eller så var det kanske bara nyhetens behag innan eftertankens kranka blekhet för att floskla till det lite.
Men kontentan blir att överanvändning av teknik inte bara kan leda till hjärnsjukdomar utan också till oförmåga att tänka själv. Den handlingsförlamning utan order uppifrån som var så förödande för de allierade i början av andra världskriget, innan de började härma efter surkålarnas taktik som gick ut på att den som befinner sig på platsen tar besluten. Inte den som har högre rang men sitter i ett ledningsrum tio mil bort.
tisdag 1 juli 2025
Halvårsrapport.
söndag 29 juni 2025
I soffan med tre katter. 06.00.
Det blåser hårt. Sol från molnfri himmel. Katterna snarkar och knastrar. Letade i förrgår runt på alla håll efter de A6 skissböcker jag alltid haft i fickan, men som sedan flera år varit försvunna från alla konstnärsmaterialaffärer i Stockholm. Daler Rowney, lätt tonat, rätt hårt limmat papper. Typ 90g. Perforerat mot bokryggen. Detta papper + rörpenna med blyerts 3B har alltid varit mina dagliga följeslagare, tills för 5-6 år sedan då de plötsligt inte fanns att få tag i någonstans. Men nu är de tillbaka! Nu med mjuk pärm i stället för hård (vet ej vad jag tycker om det). Köpte för prov om det verkligen är de rätta och kan konstatera att jag är hemma igen! Nu slipper jag kritvitt grängat, för tungt ritpapper och 2B, eller någon annan haltande kombination som inte är jag.
Ja sådana här saker kan tyckas löjliga och barnsliga att ens bry sig om i skuggan av stora världen därute och allt vad som händer där. Men jag tror att vi inte riktigt orkar med nyhetsflödet utan uppblandning med det lilla. Att se en minispindel kämpa med sin knappt synliga tråd eller höra de märkliga ljuden från en drömmande katt sätter också ett perspektiv på tillvaron. På liv och död.
Jag läste om en Imam som försökte förklara IS ofattbart grymma filmer de publicerade på nätet när det s.k. kalifatet existerade. Det var filmade avrättningar mm. Han menade att vi i "väst" bara levde i nuet och inte trodde på något annat än de vi kunde se och ta på, därav dessa filmers makt och skräckspridning. Enligt hans resonemang var detta alltså ett vapen som bara funkar på västerlänningar som "ju" enbart tror på materiella värden och dyrkar pengarikedom. Om man bara kan se det här livet och inte tror på något annat, så blir det yttersta hotet att just detta skulle tas ifrån en. Därav dessa filmers existens. Kom inte hit, för då kan detta hända dig! En billig metod att skrämma och avskräcka är att hitta mottagarens svaga punkt och slå till så hårt som möjligt just där. Ungefär så sade han.
Vilket för tankarna vidare till en annan variant av kommentar på hur vi här i västerled fungerar. Det var en TV- film där en rysk f.d. ubåtskapten intervjuades. Han fick frågan (detta var långt innan Ukrainakriget) om hur det kan komma sig att så många ryssar, majoriteten faktiskt, stödde regimen trots det katastrofala kriget i Afghanistan? Jo, sade han. Det där kan ni aldrig förstå eftersom ni från födseln fått intrummat i ryggmärgen att det bara finns ont och gott att välja på. Ni delar in livet och världen i svart och vitt och måste hänföra personer, händelser, ALLT, till den ena eller andra sidan. Politiken, religionen, livet för er är polariserat till sin själva natur. Vi ryssar får tvärtom från tidig ålder lära oss att livet är en gråskala. Att det alltid finns en baksida och alltid två eller fler sätt att se på ett problem. Vi väger fördelar mot nackdelar i både stort och smått och kommer ofta helt enkelt fram till det minst dåliga. Aldrig att vi ser att det där eller den där personen är bara dålig eller bara bra. Alltså stöder vi regimen eftersom det just nu är det minst dåliga alternativet. En regim som för ett oönskat krig men som å andra sidan faktiskt betalar ut pensionerna så att det går att överleva här hemma. Något annat synsätt har inte många råd med.
Jaha, då ligger jag här på soffan som en polariserad materialist med dödsskräck. Så rik så att jag har råd att vara idealist. En typisk västerlänning alltså. Definierad från två håll. Och ja, jag tror det finns sanningar att fundera över både i imamens och ubåtskaptenens resonemang. Men åter till soffan. Katterna vaknar inte. Kan sova 16 timmar per dygn. De nyttjar vår service. Väntar sig (tror jag iaf) tak över hvudet, mat, vatten, omvårdnad, veternärvård vid behov osv. Annars flyttar de helt enkelt. Hittar någon granne som bättre fattat vad som gäller. Som fattat att deras förmåga att skapa trivsel och lugn har ett pris. Alltså ett tredje sätt att se på "rika" västerlänningars mentalitet.
Men för att försöka avsluta dessa röriga tankar här i morgonsoffan så får man väl ändå konstatera att katter oftast inte har det lika bra i länder i "öst". Och att ryssar gärna vill flytta till "väst". Liksom att det finns fördelar med sekularisering också. Exempelvis att inga avrättningar behöver filmas för att avskräcka människor från att komma hit (det räcker med Tidöregeringen :-).
Sista ordet går till minispindeln, men han försvann, så det får bli - inga kommentarer. För det lilla pågår hela tiden det också. Och ingen kan egentligen vikta några betydelser, utan det får bli det man orkar med för tillfället.
onsdag 25 juni 2025
Lite kul i alla fall.
Undrar hur de ser ut idag? Men det kommer jag nog aldrig att få reda på. Tråkigt att det blivit så här. De nästan enda resmål som intresserar mig idag ligger åt just det hållet. Men ditåt lär det inte gå att ta sig under min livstid om inte en andra revolution kommer.
En utvikning från ämnet Ryssland finns här.
måndag 23 juni 2025
Damien Hirst.
Två filmer som snurrar i den sociala mediavärlden visar DH när han massproducerar målningar av något som liknar blommande fruktträd. Tre eller fyra oblandade färger per bild. Tiotals eller om det är hundratals dukar han duttar färg på. Alla ungefär lika förutom färgvalet. De s.k. hötorgsmålningar som såldes av ambulerande nasare på 50-60-talen i Sverige var långt mer genomarbetade.
Så vad är det han egentligen gör? Låter sig filmas när han producerar skräp och dessutom med text som uppmanar tittaren att reservera sin målning innan de sålt slut. Filmas antar jag för att bevisa att det verkligen är han som gör dem. Jag kan inte se annat än att han testar gränser. Hans "namn" i konstvärlden har blivit så stort att han kan tillåta sig att göra precis vad som helst så länge det är bevisat att det verkligen är han som gör det. Han har helt enkelt förvandlats till en sedelpress. Det är det som är verket. Han visar oss vad som händer när man nått en viss nivå av internationell berömmelse. Målningarna är så simpla att de lika gärna kunde ha föreställt prislappen på duken. Men då kanske ironin kommit i kapp köparna. För jag betvivlar inte att alla kommer att säljas. Hängas över soffor i miljonärshem i Quatar och USA, de är ju oförargligt dekorativa och kommer i alla tänkbara färger så att de passar över alla tänkbara soffor. Och några kommer säkert att låsas in i förråd som investeringar för framtiden. Konst så långt från konst det går att komma. DH visar oss vad "branding" egentligen betyder i konstvärlden.
fredag 20 juni 2025
Midsommarafton 2025.
Morgontidningarna lästa. Nedslående så man knappt orkar igenom. Såklart för världsläget med pågående krig på flera håll. Men också för dessa mediers oförmåga att hålla mer än en boll i luften. All fokus läggs på en fråga. Ett krig. Och det kan bara ses ur en synvinkel. Andra lika stora nämns inte med ett ord. Det är som en sådan där laserpekare, det går bara att peka i en riktning och på en sak i taget.
"Drev" är ju ett begrepp inom nyhetsrapporteringen (tänkte skriva journalistiken, men det kanske är orättvist :-) och ibland tycker jag att dreven är något mer än bara personförföljelse (som det ju brukar handla om). Jag undrar om inte drev mer är en slags metod eller övergripnade mentalitet som medvetet praktiseras av våra nyhetsredaktioner. Man siktar in sig på den fråga som uppfattas som mest "inne" och var den inte det innan så blir den det då. Självspelande piano. Är objektivitet ens möjligt? Jag tror faktiskt inte det. Journalist blir man väl av samhällsintresse och det i sin tur måste ju komma från åsikter och vilja. Som sedan uttrycks på olika sätt. T.ex. genom val/bortval av ämne, genom förtigande av den ena händelsen medan tidningen fylls av reportage från den andra. Och det påverkar förstås verklighetsuppfattningen för oss. Ibland är jag inte så säker på att vi här i landet, vi som ju ändå brukar ha höga tankar om oss själva som fria demokrater med högt i tak och enastående moral, inte har en lika trång korridor att vandra i som folk i många länder vi ser oss som överlägsna. Bara att korridorerna ser olika ut och går i olika riktningar. Ett bra exempel på ensidighet var ju faktiskt nyhetsförmedlingen före de båda Trump-vinnar-valen i USA. Eftersom få svenskar ville se Trump som president kunde vi liksom inte tro att han skulle kunna bli det. Media rapporterade ensidigt i det första fallet om Hillary Clintons överlägsenhet och i det andra om Kamala Harris dito. Sedan gick det som det gick. Jag minns inte ett enda reportage som handlade om Trump ur republikansk synvinkel, eller snarare kanske om de negativa med hans bägge motståndare som majoriteten av amerikanerna uppenbarligen såg. Om rapporteringen varit objektiv här i Sverige så hade vi ju vetat om det och inte blivit så tagna på sängen när odjuret blev vald framför skönheten. Men som sagt, det kanske inte går. Att skriva eller säga det man inte vill eller inte håller med om är nog i realiteten en utopi. Och ordet oberoende kanske bara är en fantasi om man tänker efter riktigt noga. Alltså objektivt sett då :-).
torsdag 19 juni 2025
Omprogrammering.
I Kina läser jag om att personer med för regimen obekväma åsikter kan försvinna spårlöst för några veckor, för att sedan plötsligt vara tillbaka igen. Det finns visst en slags skolor, eller kanske uppfostringsanstalter är rätt ord, dit man skickar oliktänkande för att lära sig tycka och tänka på "rätt" sätt. Alltså på det sätt regimen bestämt. Jag antar att det inte funkar. Att den uppfostrade egentligen bara under hot lär sig att dölja sina egna tankar för att utåt istället börja uttrycka den officiella linjen. Eller är det så att det verkligen går att styra om en människas tankebanor? Alltså i grunden. Ens tycke ändras ju hela tiden omärkligt, för att efter en viss tid övergå i något som kanske fullständigt tar avstånd från hur man tyckte tidigare. Kan det vara så att kineserna kommit på en metod för att påskynda och styra denna process så mycket att man faktiskt på riktigt ändrar åsikt och inte bara låtsas? Och att detta kan gå att genomföra på bara några veckor?
Modet förändras ständigt. Smaken. Visserligen kanske det i en del fall går i cirkel och kommer tillbaka som månen runt jorden, men i andra kan det vara omöjligt att backa. Ibland styr man detta själv också. Mer eller mindre omedvetet och obegripligt. Första gången jag åt sushi tyckte jag inte om det. Ändå blev det en andra gång och efter den tredje var jag "fast". Min smak hade på kort tid ändrats. Varifrån kommer denna ständiga förändring av mode och smak? Det måste ju finnas något slags grundläggande behov av förändring som inte hänger ihop med t.ex. tekniska framsteg som ju kan vara fallet med en del industridesign.
I stort som smått. - Vi måste ha något nytt nu, vi har redan kört detta för länge! Så lät det när den i SR populära pratshowen "Nordegren & Epstein" skulle läggas ner. Trots stadigt höga lyssnarsiffror... Förändring för förändringens egen skull. Eller om det var nån på SR som behövde profilera sig, vad vet jag? Ibland tänker jag att denna ständiga vilja till förändring måste vara ett av mänsklighetens både mest destruktiva och konstruktiva drag. Destruktiva när det tar sig uttryck som ovan och konstruktiva för t.ex. cancerforskningen.
Men åter till ämnet (tyvärr har jag en förmåga att hitta sidotrådar jag inte kan låta vara) som var i vilken mån vi kan hjärntvättas till att tycka på det ena eller andra sättet. Själv gör jag bilder och sitter i hög grad fast i den bildsyn som var rådande för ca 30 år sedan då jag gick i konstskolor och hade mina första utställningar. Efter detta kommer alla år i plåtslagaryrket med mer eller mindre total frånvaro från konstvärlden. Så när jag nu är tillbaka (sedan 2018) fortsätter jag som en tidsresenär med det jag en gång gjorde. Och att försöka ändra detta går inte. För då skulle jag bara börja härma något jag inte i grunden känner, så det blir till att fortsätta eller helt enkelt lägga ner.
Jag kan inte hjälpa att jag, om jag tar en gallerirunda, faktiskt tänker att hälften av det jag sett är "tomma tunnor skramlar mest", helt enkelt utan innehåll. Så mycket och i en del fall så upplyft av kritik och institutioner. Och då går det ju inte att undvika tanken på att det kanske är precis likadant med det jag tycker är bra. Att konstskolorna jag tillbringade åtta år av min ungdom i egentligen var samma sak som de kinesiska uppfostringsanstalterna? Att skillnaden egentligen bara är att jag underkastade mig frivilligt och under lång tid medan det i det kinesiska fallet handlar om tvång och snabbspolning. Men att resultatet i stort sett är samma! Alltså att genom "hjärntvätt" fås att anamma en "sanning"! Jag hittar inte riktigt något svar på detta och har därför återgått till fotograferandet. På det området är det enklare och den teoretiska delen känns mycket mer förankrad och intressant. Mycket svårare att ifrågasätta. Ingen sankmark liksom.
lördag 14 juni 2025
Fallet Rusher.
Av Luay Mohageb. Det här är nog den viktigaste bok jag läst detta år. Och förra och förrförra året också. Visserligen blir det lite extra påtagligt eftersom jag bor ungefär där det mesta utspelas. Absolut obligatorisk läsning för alla föräldrar. Inte bara här utan i hela landet. Här får man insikt i hur de faktiskt går till när de barnsoldater som hela tiden återkommer i nyhetsrapporteringen rekryteras och även försök att förklara varför. Läs!
PS. Senare samma dag/natt. Helikoptrar igen och nu har ännu en skjutning ägt rum bara typ 150 m. från här, där jag bor. Nyss. Van vid blåljusen och vid att vakna av explosioner. Tre-fyra gånger bara det senaste året. Varför ska ungdjävlarna dra hit kriget när det inte är påtvingat? Som sagt ovan. Läs! Och lägg särskilt märke till författarens tankar om gangsterrap. Det är inte på skoj. Det är inte någon kulturyttring från gatan. Det handlar om reklam för våld, mord och drogkrig. Skryt om pengar, vapen och hot mot andra barnligor. "Musikvideos" som bara visar nån maskerad tönt som rapar upp en fotbollshuliganramsa medan ett gäng likaledes maskerade lallande tomtar vaggar runt med militära vapen, sedlar och gör spastiska tecken med fingrarna. De borde ju ha tomtemasker när de ändå är för fega för att visa vilka de är. Fast, nä, det vore att förolämpa jultomten. Som ju symboliserar motsatsen till de här krypen. Heder åt de festival- och konsertarrangörer som avbokat en av dessa kulturella avloppsråttor denna sommar. Den tönten kan stanna i källaren alt. vara inlåst och tystad resten av sin tid här på jorden. Han fattar ju ändå inte vilken skada han gjort. För hur många människor hans rabblande av nödrim betytt mörker och sorg för alltid. Men tyvärr så tar ju inte förakt på naken dumhet, en dumhet så stor att det ofta slutar med att de fabricerat sina egna fallgropar genom det eviga filmandet av alla sina brott. Så då blir ju enda lösningen ändå inlåsning. Dessutom borde de ofattbart korkade och naiva musikskribenter, som lever i någon slags fantasiromantisk innerstadsvärld, skickas till uppfostringsanstalt för att uppfostras och upplysas om hur verkligheten ser ut. Tvingas läsa "Ett ord för blod" och ovan nämnda "Fallet Ruscher" och träffa några anhörigoffer till oskyldiga som skjutits ihjäl eller fått sina hem sprängda. DS.
Allestädes närvarande.
Jag läser och läser. Romaner, biografier, historia. Och överallt finns de. Fotografierna. I huvudroll eller biroll, men som en naturlig del i nästan alla berättelser. Förr eller senare dyker de upp. Så vanliga att ingen längre reflekterar över detta faktum. Så betydelsefulla att de integreras som en naturkraft alla känner och ingen längre förundras över. För min egen del har fascinationen aldrig mattats. Snarare tvärtom faktiskt. Och i och med det analogas återkomst i mitt bildarbete sedan några år, är barndomens lust och förundran över denna magiska (re)presentation av världen tillbaka. Ännu starkare faktiskt. Känslan av att arbeta med det magiska mediet.
Du som läser mycket. Tänk på det i nästa bok. Förr eller senare kommer fotografiet...
fredag 13 juni 2025
Att ringa in sig själv.
"Det jag uppskattar mest med konstvärlden är att den är tolerant, men den är tolerant endast så länge du har rätt åsikter!" I övrigt handlar detta nummer mest om hur intolerant omvärlden är mot konstvärlden :-).
onsdag 11 juni 2025
En bok, eller två igen.
Ett intressant tillskott till allt som skrivits om Ingmar Bergman. Den första bok som behandlar hans privatliv så inifrån som det är möjligt. "Jag var Ingmar Bergmans hushållerska" skrevs av Anita Haglöf och delvis av Håkan Lahger. Hon bodde hos honom på Karlaplan på vintrarna och på Fårö på somrarna. Skötte allt han inte klarade själv, vilket var det mesta. Hela tiden såklart behandlad som en piga. En obetydlig person. Denne filmvärldens Karl XII såg jag nog av under de år då jag jobbade extra några kvällar i veckan som timanställd vaktmästare på Dramaten. Det var under Lars Löfgren tiden och jag hade ansvar för den lilla scenen "4:an". Rev biljetter och släppte in publiken mm. De som jobbade som vaktmästare och i garderoberna var till största delen elever från konst- och teaterskolor. Mycket intresant fick man bevittna under denna tid då Dramaten var ett tillhåll för "genier" som kunde bete sig hur som helst (jag var med på ett par interna fester också, men det får bli ett eget inlägg om tio år eller så). Jag har även under veckan läst biografin om Lena Nyman (rekommenderas den med) och förstått att det idag är en helt annan stil som gäller. Inga onyktra skådisar som då med cigaretten i mungipan kunde ramla in och bete sig. Inte längre så starka hierarkier som det var då. Och vi vaktmästare och garderobiärer, på den tiden som jag skriver om här, var förstås längst ner på rangskalan och kunde behandlas hur som helst.
En specialitet för IB var att skrämma garderobstjejerna. Det gick till så att han först från ungefär där jag stod utanför 4:an, försiktigt kikade runt hörnet för att se vad de gjorde. Föreställningen var då igång så de hade inget att göra utan typ filade naglarna eller satt och pratade, vägde på sina stolar med fötterna på disken. När han sett det smet han in på översta radens högerentré och gick bakom stolarna till entrén mitt emot garderoben, för att plötsligt slita upp dörren och rusa fram till garderoben och skrika något om att ta ner fötterna och bete sig anständigt när man är personal på rikets finaste teater! De stackars garderobstjejerna fick skrämselhicka och den gång jag bevittnade detta kunde den ena av dem inte sluta gråta efteråt. Hon trodde såklart att hon skulle få sparken. Fattade inte att IB säkert redan glömt sitt lilla nöje. Nästa gång kunde han vara älskvärd och till och med hälsa. Totalt oberäknelig och lynnig. I högsta grad medveten om sin makt. En person som rangordnade människors värde. Den sorts människa jag har allra svårast att respektera. Tur att jag aldrig gillat hans produktioner något nämnvärt, för annars skulle det vara jobbigt att få ihop det. Tyvärr inte något ovanligt fenomen i kulturvärlden heller även om jag tror det blivit ganska mycket bättre på senare år.
Och en till.
"Teritoriella Anspråk" av Frans Wachtmeister. Jag blev nyfiken efter att ha läst en väldigt positiv recension + att ämnet (som bekant för den som läst andra inlägg här) intresserar mig på flera olika sätt. Ämnet som alltså skulle vara huruvida det är möjligt att helt byta kultur. Överkomma alla olikheter. Japan är landet det gäller. Kortversionen: tysk försöker bli japan. Går inte.
Boken är en ganska underlig blandning av filosofi, pojkrumsdrömmar och action. I oväntade sjok av ibland rena klicheer, som en helt omotiverad biljakt eller ett knytnävsslag i ansiktet som beskrivs lite som i en kioskdeckare. Till exempel. Varvat med stundom riktigt kloka funderingar om kultur och identitet. Irriterande är att berättarjaget aldrig någonsin tvivlar på sin överlägsna förståelse av livet, medmänniskorna och världen, som han betraktar med allvetarens distans. En tonårings tvärsäkerhet fast både författaren och jagfiguren (jag misstänker att det stundvis är samma person) ska ha fyllt 30 (fast å andra sidan, så där är ju Jan Guillou också och han har väl fyllt 80). Och naturligtvis får han ju också alltid rätt. Lite litteraturpotpuri är det. Det mesta ingår i mixen och i slutänden blir det faktiskt en bladvändare. Svår att placera på min personliga kvalitetsskala. Nånstans i mitten tror jag. Med frågetecken.
tisdag 10 juni 2025
Grönskan.
En gång för hundra år sedan, då jag genom en närstående landskapsmålare fick mina första lektioner på det området, fick jag också lära mig något annat. Och det var hans syn på grönska. Den tid som är nu, alltså mitten av juni, utgjorde slutet på hans årliga landskapsperiod. Han började måla landskap utomhus varje vår när knopparna på träden började skifta från brunt till violett. Detta var i jämtlands fjällvärld så på andra håll ser det såklart annorlunda ut. Han tyckte inte det var lönt att försöka åstadkomma något vettigt när de olika gröntonerna började samordna sig till en enda. Och det sker ungefär vid denna tid (nu) på året. Även här i orten trots att det ju i mycket annat är stora skillnader. Där vi var ute och målade landskap fanns inga knallgula forsythior eller ginst, och inga rosablommande fruktträd. Istället rörde det sig om att urskilja nyanser i blåviolett, cyaner och brunrött ovanför trädgränsen, och de gulgröna som började nedanför den. Han lärde mig också hur man använder varmt/kallt för att skapa rum och avstånd. Allt i ett mycket lugnt tempo (ibland lite väl lugnt för mig då). Men det var grundkunskaper i konsten att se och paletten vi använde var densamma som rekommenderades som grundpalett för oljemåleri när jag senare började i målarskola. Den sitter än idag även om jag sedan länge frångått den. Men skulle jag någon gång försöka mig på att måla landskap igen, så skulle jag försöka något ditåt. I den mån färgerna fortfarande finns att få tag i (vet ej riktigt vad jag äger i den vägen eftersom jag ärvde ett litet än i dag ouppackat lager färg efter ovan nämnde landskapsmålare). Det man skulle ha på paletten var i alla fall krapplack, smaragdgrönt, ultramarin, koboltblått, ljus kadmiumrött och kadmiumgult, extra ljus ljusockra, rå terra di sienna, bränd umbra och blandat vitt. Alla andra färger kan blandas från denna palett hette det. Det var det man skulle lära sig. Blanda färg utan att "döda" den. Alltså att blanda med hänsyn till de ingående färgerna. Den som målat med olja vet vad som menas. Blanda två eller tre färger för att söka en speciell nyans. Rör sedan runt ett par gånger för mycket med penseln eller palettkniven, så dör färgen plötsligt. Den liksom tappar sin lyster. Så det var något som övades mycket.
Och efter avslutad målerisession tvättades penslarna på så sätt att de doppades i såpa och gnuggades sedan i handflatan så att oljefärgen "försåpades" och kunde sköljas bort med varmvatten. Funkar utmärkt faktiskt. Men en sak jag ibland tänkt på är hur mycket giftiga metaller man gnuggade in i handflatan på den tiden. Kadmiumfärgerna och kobolt också tror jag, blev ju förbjudna redan på 1980-talet. Jag minns faktiskt upprördheten bland eleverna på målarskolan när de röda och gula ersättningsfärgerna för kadmium plötsligt var det enda som fanns att köpa i skolans materialbutik. De nya färgerna var pigmentsvaga och fanns bara i en variant. Inte i en ljus och en mörk som kadmiumfärgerna. Krapplack försvann också från hyllorna och ersattes av något som kallades kinakridonrött och inte alls hade samma blandningsegenskaper. Borta var den blågrå färg som kunde blandas av smaragdgrönt och krapplack (lite som paynes gray idag, fast med möjlighet att balansera mot grönt eller lila).
Ja så var det då men nu är det nu. Det som består är färgskiftningarna i naturen om nu ens de gäller längre i den globala uppvärmningens tid. Trädgränserna kryper ju uppåt och nya arter flyttar till odlingszoner de inte tidigare befolkat. Eller om det är zonerna som flyttar. Landskapsmåleri i fjällvärlden under vår och försommar kanske är något annat idag än det var då när jag fick mina första lektioner i friluftsoljemåleri på duk. Men en sak består i alla fall, det kan man se genom fönstret här i orten till och med, och det är att gröntonerna börjar smälta ihop till en enda denna tid på året.
fredag 6 juni 2025
Nationaldag.
Har vi haft i Sverige sedan 1983. Innan dess kallades 6/6 för svenska flaggans dag. Först 2005 blev det en röd dag. Just 6/6 för att Gustav Vasa valdes till kung denna dag år 1523. Just det, valdes! Det var han som sedan i sitt envälde ställde till med situationen vi har än idag. Alltså den att en familj kan ärva landets högsta ämbete. Helt sanslöst för den som kan tänka. Och faktiskt det enda jag egentligen har mot monarkin. Kungen eller drottningen skulle gärna få tillbaka lite makt om de valdes istället tycker jag. Som en president. Och nationaldag har vi ju nu för att fira just ett kungaval.
När jag kommer till makten kommer jag att börja med att återupprätta Kalmarunionen. Kalmar som huvudstad mitt i riket. Det norska oljekontot ställt direkt under unionens socialdepartement med kungaorder att användas för att fylla i inkomstklyftorna och ge alla gangsterungar alternativ. Japp skulle återigen bli en chokladbit och Kalle anka en serietidning. Alla hemlösa och fattiga ensamstående med barn skulle få nya bostäder i Djursholm och Saltsjöbaden. Och jobb som turistguider i sina nya hemorter. Det har faktiskt gjorts försök med bussresor till dessa orter, för att se hur en liten klick människor kan bo, så intresse finns det säkert. Båtturer kan nog också vara intressant.
Sedan skulle det bli skolans tur. Bolognamodellen som hittills smittat och infekterat konsthögskolorna och nu (såg jag i en debattartikel i DN) också har drabbat försvarshögskolan (de blivande krigarna skriver avhandlingar i stället lära sig ålning medelst hasning) skulle genast stoppas. I stället skulle Hässelbymodellen införas. Och den innebär att allt annat än övande på kärnfärdigheter ska vara sekundärt. Skrivandet skulle återföras till humanistfakulteten.
Grundskola och gymnasium då? Omstyrning från matematikhysterin (i vilka yrken behöver du kunna lösa ekvationer?) och mycket mer inriktning på kultur och bildning. Samhällskunskap och historia (som är enda vägen till förståelse av sin samtid och därmed till visioner om en möjlig framtid). Och inte minst bild. För vad är det alla ungar ständigt håller på med och kommunicerar via? Jo bild! Där finnns ett kunskapsunderskott som är farligt på riktigt.
De kommunala kulturskolorna skulle få obegränsade resurser och uppdrag att aktivt värva ungar i skolorna. Vilket efter några år såklart skulle återspeglas i unionens bnp efter all musik- och kulturexport det skulle leda till. Och även i den kraftigt sjunkande brottsligheten.
Men nu ska jag fylla kaffemuggen denna tidiga morgon och övergå till att läsa nyheter om världen som bara pågår där ute. Utan att jag kan göra något åt det. God morgon och ha en bra nationaldag!
lördag 31 maj 2025
Två artiklar.
I dagens DN. Som bägge håller med om mina tankar om språk som den nya kolonialismen i konsten. Återigen, kul att inte vara ensam. Eller så är det "den hundrade apan" som gjort att jag de senaste åren börjat se detta som ett svårlöst problem. För det finns såklart två sidor. Den ena som ju är tydlig i de konstarter som brukar ord, är de begränsningar av förståelse, eller om man ska kalla det förytligande, som blir resultatet när konstnären av kommunikationsskäl, oavsett modersmål, väljer att använda engelskan. Och baksidan då såklart den politiska. Nationalism och isolation som ju blir en slags naturlig följd. Svårlöst så det räcker. De två DN-artiklarna är dels en intervju Anna-Lena Laurén gjort med den landsflyktige ryske författaren Michail Sjisjkin som skriver på ryska, men sedan 30 år bor i Schweiz. Han talar även engelska och tyska "flytande" d.v.s. korrekt men säger att han skriver på ryska för att kunna bryta mot reglerna. På de andra språken bemödar han sig bara om att skriva korrekt. Så, för att få med alla nyanser och känslor som kommer från ett nedärvt språk, måste kanske lite kommunikation offras.
Den andra artikeln heter "Språket roll", skriven av Erik Esbjörsson och handlar bl.a. om nyligen avlidne kenyanske författaren Ngugi wa Thiong'o och senegalesen Boubacar Boris Diop. Dessa två författare har övergivit engelskan resp. franskan dels av skäl som hänger ihop med att faktiskt kunna uttrycka sig exakt och dels (det viktigaste) för att de ser västspråken som en billigare och mer effektiv form av kolonialism. En som ser en annan väg är den brittiska författarinnan Taiye Selasi. Hon är av ghanansk-nigeriansk härkomst och ser det som att den engelska hon talar är hennes egen och funkar bra för att uttrycka allt. Medan Nuruddin Farah från Somalia tycker det är inåtvänt och bakåtsträvande att skriva på sitt modersmål. Ja, ja. Det var författarna och den debatten har alltså pågått i många år. Egentligen inte mitt intresseområde som ju mer är bildkonstens globalisering och konsekvenserna av detta. Men ändå, en del i det hela och tillräckligt nära.
fredag 30 maj 2025
Dagens projekt.
Överbliven sångare.
En ensam koltrast är allt jag hör på fredagsmorgonen. Fågelsången brukar inte avta förrän fram mot midsommar då de geopolitiska avtalen för den egna arten är påskrivna, så det är lite ovanligt tyst i år tycker jag. Eller så minns jag bara fel. De brukar alltså tystna när de delat upp reviren, parat ihop sig och börjat bygga bo. Då blir det viktigare att hålla sina boplatser hemliga. Och därför bättre att inte höras så mycket. I fåglarnas värld finns inga eldupphörsavtal. Krigen återkommer årligen från födsel till död och fienderna är många och ibland sinnrika, som till exempel göken, som likt ett bergatroll placerar sin blivande bortbyting i nån stackars småfågels bo. Fågellivet måste vara påfrestande på samma sätt som det var för oss tvåbeningar för 1000 år sedan. För när väl årets revirkrig är över kommer alla andra fiender. Fåglarna kan inte ringa polisen. Inte ens likt människor kunde/kan be någon mäktig vän om hjälp och beskydd. Eller betala för det. Det är bara den starkares rätt som är verklig. Med andra ord, är du inte den starkare så är det hålla sig gömd som gäller. Men det är inget ovanligt i den här dimensionen vi lever i. Läs också här.
Men idag är det minsann fredag. En oplanerad och obokad fredag. Jag funderar på två utställningar jag vill se. Dick Bengtsson och Döderhultarn. Av dessa två rankar jag Döderhultaren högst, om man nu ska välja. Denna unika, nästan naturkraft, som i rasande fart täljde de mest uttrycksfulla som gjorts i trä. I alla fall av det jag kan komma på. Alltså först kaffemugg nummer två. Sedan beslut. God morgon!
tisdag 27 maj 2025
Pelle Persson.
Pelle Persson, eller Per-Åke "Peps" Person. Under "bluesintressetiden" (min) i tonåren avtecknades denna musiker som den ende "riktige" bluesmusikern i Sverige. Han reste 1972 till Chicago för att spela in dubbel-LP:n "The week Peps came to Chicago", med några av de därvarande lokala hjältarna och höjdarna inom Chicagobluesen. Och jag köpte den förstås så fort jag fick råd. Dubbel LP:n alltså. Men den blev inte så ofta spelad. Tyvärr blev den inte så bra, enligt hans egen berättelse på grund av att han inte riktigt förstått hur stora kulturella klyftor som måste överbryggas. Så efter en tid i Chicago insåg han att han inte kunde avkoda bluesen på det sätt han trott hemifrån. Trots hans innerlighet och genuina tro att kunna känna som dessa musiker han nu samarbetade med. Där fanns något oåtkomligt för honom som också visades lite i attityden från de musiker han engagerat för inspelningarna. Alla var vänliga och gjorde allt som avtalats, men han insåg att han aldrig skulle kunna bli "en i gänget". Såklart på grund av total avsaknad av erfarenhetsgemenskap. En turist. Det hjälpte inte att spela gitarr som BB King eller att vara virtuos på munspel. Eller inlevelsen i sången. Så han reste hem till Skåne och släppte bluesen helt trots all tid och all ansträngning han ägnat åt att lära sig och försöka förstå. Och så måste det nog vara för en kompromisslös konstnär. Alla kan inte vara allt. Dialekt och språk är dialekt och språk och innefattar så mycket mer än bara ljud. Peps insåg detta och kommenterade det (vilket förstås också säger något om vilka kvalitetskrav han hade). Bristen på "hemortsrätt" vägde tyngre än att kunna spela alla instrument lika bra eller bättre än förebilderna. Sorgligt men sant en triumf för identitetspolitiken i musiken )-: men också en triumf för sanningssökare som inte tror på "fake it untill you make it".
Tilläggas till detta ska förstås att Peps senare tog upp bluesen igen som en del i sin egen musikmix. Så bortkastat blev det ju inte när han väl kunde använda kunskaperna och erfarenheterna på sitt eget sätt och släppa tanken på att transformeras till någon annan. Solot här står inte BB King efter tycker jag. Inte sången heller. Bättre faktiskt.
Ett PS om länken ovan. Hoppas ingen undgår anpassningen till förhållanden Peps själv verkligen känner på djupet. Värmland är inte USA, men nog nära till skåne. Sedan det humoristiska i historien med tjejen och brorsan. Jmfr. bluestexter. Självömkande är bara förnamnet. Peps har omvandlat detta till svensk vardag. Med distans och humor! Det är så det blir äkta till sist!
måndag 26 maj 2025
The Global Contemporary Art World.
"The Institute is part of the School of Art and Design at Dalian Polytechnic University, and perusal of its interests and language suggest that a self‐conscious and systematic “branding” of student artists’ and designers’ identities and roles has also taken place. This development has occurred in China and throughout the world as the labor of professional artists and designers has become represented as an elite authored/bespoke product made for a niche or luxury market."
Ett till citat:
"In this broader historical sense, then, Dalian Polytechnic University’s decision to embrace Winchester School of Art’s art and design program implied a preparedness to negotiate the entailed symbolic and sociocultural weight of “English” (and “Western”). For this was a language, culture and social order in which increasingly strong senses of individual, individuality, individuation, as well as individualism, had begun to develop from the late sixteenth century onwards. This was when these novel terms and nuances of meaning began to come into English from Renaissance and Enlightenment Italian, German and French, and from writers on art specifically. Studying art and design “in English” meant, then, that Chinese students would be exposed—intentionally or not—to a set of historically accrued societal values embedded in the language that stressed quite different and sometimes opposing senses of self, of others as also individual and individuated in specific ways, and beyond that, of the social and societal worlds beyond. Notions of artistic “creativity,” “invention,” and “authorship” would also be closely bound up with and emblematic of these different and sometimes disputed senses of self and individuality".
Och inte alltid självklart med internationalisering om man kan se lite från fler håll än ett. En annan fråga är såklart om konstvärldens aktörer (som ofta tror sig veta det mesta) lever i en ny kolonialisering fast denna gång via språket? Engelskan? Ett språk växer fram långsamt och i symbios med historia, kultur, tankesätt, känsla och natur. Flytande, i dess djupaste bemärkelse, kan endast den på platsen födde sitt språk, för med det kommer kunskaper, nyanser, undermedvetenhet, som inte alltid går att internationalisera. Alltså översättning = kunskapsförlust. Det funkar i teknisk mening men inte om man ska ta med att ett språk fötts ur en speciell miljö, natur och faktiskt också mystik. Eller så kan man ju helt enkelt säga att den framväxande globala konstvärlden i någon mening betyder att barnen slängs ut med badvattnet. Offrade till marknadskrafterna.
söndag 25 maj 2025
Fars Rygg.
Roman av Niels Fredrik Dahl. I början var det nära att jag släppte denna bok eftersom en sådan som jag, som mer eller mindre vuxit upp i matriarkat, inte kunde hitta något bekant att hänga upp intresset på. Inte heller den sociala miljö persongalleriet tecknas i har jag några som helst relationer till. I förhållande till min barndom, ungdom och uppväxt är detta ren science fiction. Men trovärdig och övertygande sådan. Så den tog sig och bitvis har den varit nästan en bladvändare. Ensamhet, som är det genomgående ämnet, har väl sällan skildrats så ingående och ur så många perspektiv. Ensamheten är densamma för alla om den är påtvingad. Oavsett alla andra förutsättningar och förhållanden.
fredag 23 maj 2025
Liten spindel.
Satt i diskhon när jag skulle spola i diskvatten. Den där vanligaste sorten. Jag försökte fånga den för att skicka ut genom fönstret men den var så snabb så det slutade med att den spann sig ner från min hand på en sekund och sprang iväg på golvet mot närmsta hörn och jag gav upp. Varför ska de alltid vara i diskhon? Eller badkaret?
Det här handlar om ett underverk. En minimal existens som kurar i skräck i en diskho den inte kan komma upp ur, men som med lite hjälp flyr blixtsnabbt och med spidermanteknik från mig, (som bara ville rädda den). En fulländad existens. Med alla förutsättningar för sitt liv färdigutvecklade. Via atomer, molekyler, celler och dna. Säkert också ett medvetande om än inte på samma sätt som andra. Men på sitt eget sätt. Tänkte först skriva på sitt eget tilldelade sätt, men då uppstår ju frågor jag inte orkar med nu efter en hel dag med gräsklippare, röjsåg och trimmer här på ön.
onsdag 21 maj 2025
Äntligen mulet.
Men på andra fronter i kulturlivet tycker jag inte som jag tycker om konsten. Troligen för att det varit betydligt enklare att följa med i de "självklara" disciplinerna som litteratur och musik. Poeter som Yahya Hassan eller Marit Kapla (ja, jag ser henne som poet), musiker som Jolie Holland, Kamasi Washington och många andra som passerat och passerar i lurarna. Författare som Elaf Ali, Sara Stridsberg och även på det området väldigt många andra "nya". Fast kanske en anmärkning där att berättare som faktiskt skapar från noll inte verkar vara så vanligt förekommande idag. Det är väääldigt mycket jag och mig och autofiktion. Ibland på gott och ibland på ont. Och med det var det slut från sanningskomissionen!
fredag 16 maj 2025
Skönt att inte vara ensam.
Om att tappa sugen och bli uppgiven. Här är en till som verkar vilja sortera bort 90% av bruset.
onsdag 14 maj 2025
Tartu igen.
Läs detta först. Nu på morgonen under ännu en räd "dödstädande" bland antecknings- och skissböcker, hittade jag ytterligare en anteckningsbok från Tartu. Bläddrade igenom och många både sorgliga och roliga minnen tittade förbi. Detta handlade alltså om en workshop för att spåna idéer om hur staden skulle kunna förskönas utan att det kostade något. 10 dagars förutsättningslöst arbete som skulle utmynna i en vernissage där alla förslag redovisades. Jag och D jobbade tillsammans fram en skissbok där varje blad innehöll ett förslag. Ibland med humoristiska inslag. Boken visades alltså sedan på vernissagen då den hängande i ett snöre på väggen (svagt minne men tror det var så) kunde bläddras i av alla. Vi fattade ju inte ett ord estniska men såg olika reaktioner på den och de diskussioner som följde mellan alla utom oss (som ingen pratade med). Senare kom en person fram till mig för att försöka förklara vad som hänt. Hon sade att det hade blivit lite rabalder och att publiken liksom delats i två läger, (publiken var då stans alla höjdare och officiella funktionärer m.fl.). Hon menade att när man levt hela sitt liv i en totalitär stat, där en stor del av livet är en slags fasader och lögner alla vet om men som ingen talar om, där ett sken av frihet hålls uppe och inte får slås hål på, kan man inte tänka i de banor jag och D kunde. Fritt tänkande som vår lilla skissbok sågs som ett uttryck för, hotade livslögnen och fick många att känna obehag medan andra kände att äntligen är det dags! Ungefär. Som om vi kom där och talade om för dem att deras liv var förfelade! Och vissa bara längtade efter det medan andra blev arga och sårade.
Skissboken då. Den införlivades tillsammans med alla andra alster från workshopen i deras moderna museums samlingar. Ett museum som verkade ha stannat någonstans vid surrealismen och underliga collage. En annan dag när jag letar vidare här hoppas jag finna foton av sidorna i boken jag har för mig att jag tog. Men i stort sätt var det så att vi tog det som fanns på plats och ändrade lite på det. Till exempel minns jag någon slags talartribun (gott om sådana i Sovjet) på ena sidan av en flod som rinner genom stan. På den andra sidan fanns en restaurang. Mitt förslag var att placera fasta kikare på tribunen och göra en stor meny utomhus på restaurangen så att man kunde klättra upp på tribunen och kolla i kikaren vad restaurangen hade för dagens. Plus flera likande saker. Antar att det sågs som vanvördigt eftersom denna plats var menad för högtravande tal om femårsplaner o.dyl.
Ja, ja. En del annat hände också på denna workshop. T.ex. kollektivt måleri i jätteformat upphissade på en skylift. Till tonerna av en blåsorkester som spelade militärmarscher. Plus många konstiga missförstånd och språkliga förvecklingar. Som en av deltagarna, en tjej från Lettland tror jag, som kom fram till mig och allvarligt sade: "yesterday i put grandmother in forest". Vi blev också intervjuade i både radio och TV. Vore kul att få se nu 34 år senare. Känns verkligen som en annan värld. Och bodde gjorde vi i stans enda hotell öppet för västerlänningar. Avlyssnade telefoner. Oätlig mat som dessutom bara kunde köpas med västvaluta o.s.v.
tisdag 13 maj 2025
Bergtagen.
måndag 12 maj 2025
Tjabo.
Av Åsa Linderborg. Kanske den bästa nutidshistoria jag läst/lyssnat på (jag alternerar mellan lyssna och läsa beroende på tid och plats). Oerhört ambitiöst som en krönika över Sverige från 1930-talet och fram till idag. Visst, det handlar om kungen, men han är mest en figur att hänga upp historien på. Ibland nästan som en bifigur.
Det här är en livsrepetition för någon i min ålder. Alla händelser jag helt glömt men som under läsningen återkommer med bilder, ljud och lukter. Alla personliga minnen som vaknar när en glömd händelse aktiverar andra minnen kring den. + ÅL:s lite sorgsna röst i ljudboksversionen. Hon läser som om hon beklagar det mesta och tycker lite synd om alla. Jag gillar ju historia och har lätt för att leva mig in i olika skeenden och göra mina egna hjärnspöken, bilder och miljöer, när jag läser sådant som hände före min tid. Men nutidshistoria har jag inte riktigt kunnat ta till mig förut, kanske eftersom det finns ett "facit" i huvudet, miljöer och bilder jag varken kan dra ifrån eller lägga till något till. Mindre eget inombords skapelsearbete alltså. Men ÅL lyckas bryta igenom det där och det jag sett blir lika levande som det jag inte sett. Rekommenderas!
lördag 10 maj 2025
Ön 07.03.
söndag 4 maj 2025
Magiska bilder.
Alla har väl hört den där 1800-tals historien om indianer som inte vill låta sig fotograferas eftersom de tror att fotot kommer att ta något av dem. Att det fysiska fotografiet på riktigt kommer att äga något av dem. Ha, ha, ha.. okunniga vildar. Men om det finns någon sanning i den historien så är den sanningen bara att de satte ord på det som gäller för oss alla. Fotografiets magiska sida och makt. För den finns. Ett fotografi, främst av en människa, har en magisk kraft inneboende. Enkelt test av detta påstående: tag ett fysiskt fotografi, en papperskopia alltså, av någon du älskar, eller bara känner. Riv sönder det!
Hur kändes det? Ta en teckning av samma person och riv sönder den. Då har du bara rivit sönder en teckning. Alltså ytterligare bekräftelse på att Walter Benjamin var ute och cyklade med sin aurateori (googla om du inte vet). Auran finns i betraktaren, inte i verket. Något jag ofta upplevt, både med fotoböcker och med andra reproduktioner. Så jag skulle nog säga att den teorin (liksom många andra inom konstvetenskapen) var något personligt för honom. Inte allmängiltig sanning.
fredag 2 maj 2025
Ett till exempel.
På hur det ser ut och varför man kan tvivla. Någonstans har någon gjort ett val och sedan följer kanoniseringen, som bara handlar om pengar. Här har en person med tillräckligt intressant bakgrund och "rätt" inramning, tittat på sin tids måleri, gjort likadant, och vips så har vi ett geni till. Visserligen där och då det är allra lättast att göra just detta och visserligen då en del av förebilderna nog gjort ungefär likadant själva, men ändå. Luftslotten byggs inte av konstnärerna utan av den ogripbara "branschen". Sedan köper de som tror att konst är inredning. Något som ska passa till soffan. Estetik. Och upphovspersonen är död så nu är det fritt fram att exploatera och sätta priser som inte har något som helst med verkshöjd att göra.
Avvägar.
torsdag 1 maj 2025
Avbilden.
Fotografiet är(?) en avbild. Så här skriver Susan Sontag (citat ur "Om fotografi" sid. 163):
"Ju längre tillbaka vi går i historien desto mindre skarp är, som E.H. Gombrich påpekar, åtskillnaden mellan bilder och verkliga ting. I primitiva samhällen var tinget och dess avbild helt enkelt två olika, det vill säga fysiskt åtskilda, manifestationer av samma kraft eller ande. Därav tron på avbildernas verkningskraft när det gäller att blidka eller få kontroll över mäktiga väsen. Dessa makter, dessa väsen, fanns närvarande i dem.".
Ytterligare en pusselbit i pusslet som till sist, hoppas jag, ska förklara min livslånga fascination av och för detta medium. För min del så lever jag fortfarande i ett primitivt samhälle.
onsdag 30 april 2025
Valborgsmäss.
Vaknar med en bild på näthinnan. Det svartvita skolfotografiet av "småskolan". Walborg hette lärarinnan mina första tre skolår. Småskolan var beteckningen på den ena av de två skolsalarna i byskolan. I småskolan gick första, andra och tredje klass och i storskolan, som den andra salen kallades, gick fjärde, femte och sjätte klass. När jag började skolan var vi två elever i första klass, en i andra och tre i tredje. I storskolan var de något fler tror jag. Fotografiet jag ser, jag har det alltså inte, eller vet i alla fall inte var det i så fall är, blir därmed ett minne av ett minne. Det enda helt tydliga är Walborgs ansikte. Sedan, med för varje ansikte tilltagande oskärpa, jag själv och Olle (min enda klasskamrat) och Lars-Olov som ensam befolkade andra klass. De tre eleverna i tredje klass finns bara som suddiga, blurrade grå töckenfigurer. Jag minns inte riktigt vilka de var. Vem som kan ha hållit i kameran vet jag inte. Möjligen Walborgs man Anders, som var läraren i storskolan. Bägge dessa lärare förstås sedan länge borta. Eller så var det den årliga skolfotograferingen och då troligen med yrkesfotografen i grannbyn.
Fotografier har för mig denna speciella egenskap att isolera och kvarhålla minnen. Fotografiet blir till ett slags mellanled, en dörr till en annars försvunnen värld. Även fast jag inte ens har kvar den fysiska versionen av fotot. Jag minns fotografiet, som i sin tur utgör själva minnet av fotoögonblicket. Jag ser mig själv genom fotografens öga. Jag ser via denna omväg in i Walborgs lite skeptiskt avvaktande blick. Hennes halva leende. Som om hon med ögonen säger till fotografen att skynda sig. Ta bilden snabbt så att vi slipper den här uppstyltade situationen. Och det ögonblick, den bild som finns i min hjärna, är ju faktiskt inte egentligen min, utan fotografens. Jag blir den som ser på mig. Spegelbilden.
söndag 27 april 2025
Dagen efter...
..vernissagedagen. Blandade känslor som alltid i det sammanhanget. Kul att få visa vad man gjort de senaste åren men också en slags tomhet som gärna infinner sig. Dessutom blandat med min sedan ganska lång tid växande tvivel på hela området. Hela konstapparaten som en gång kändes som en utväg. En möjlighet till både mening och frihet mitt i pryl- och pengasamhället. Nu känns det i de mörkare stunderna som den exakta motsatsen. Akademiseringen och den interna polariseringen. Textproduktion i stället för färg på händerna. Skolor med passerkort och öppettider. Hade jag varit ung idag så vet jag inte om jag hade uppfattat detta som nån flyktväg. Troligen hade jag bara sett ett yrkesval vilket som helst, möjligen gränsande till att plugga filosofi eller nåt tvärvetenskapligt. Dessutom med nackdelen att vara ifrågasatt dels av den akademiska miljö man nu till varje pris vill bli accepterad av och dels inifrån sig själv. Lågt i tak och många blindskär. Jag hade nog valt fotograf istället. Och nu blev det ju så också, så vad gnäller jag om? Troligen är det besvikelsen över att efter massor av år med kånkande av fotoprylar till kundjobb, när återgången till eget skapande började bli möjligt och till och med en egen ateljé levererades av kulturförvaltningskön igen, sakta börja inse att inget längre är som när jag "lämnade". Nu har det redan gått sju år sedan jag packade upp oljefärger och allt annat som stått paketerat i garaget sedan 1996 och jag känner inte igen konstvärlden. Tänkte lappa ihop täcket med en universitetskurs jag läser nu som behandlar konsten från 1950 fram till idag. Men den späder bara på känslan av hur krystad mycket av konsten blivit (några exempel). Så mycket pretantioner arm i arm med det slags ibland överdrivna men samtidigt dåliga självförtroende som genererar passiv aggresivitet och lågaffektiv pajkastning inom konstvärlden och högljutt ifrågasättande utom.
Men nu är det söndag och en ny dag i världen. Så väck med sådana tankar. Jag behöver ju faktiskt inte ens bry mig då jag ju bara gör min grej i alla fall. Det som skaver tror jag, som gör att dessa tankar blivit stadigt återkommande, är nog att jag en gång tänkte att om jag säger att jag är konstnär så kommer folk att bemöta mig med respekt. Men säger jag det idag så kan det lika gärna bli med ett illa dolt flin efter alla strider som varit och är offentliga nu. Så jag fortsätter som fotograf!
lördag 19 april 2025
En norgehistoria till.
Denna morgon kom en historia från forntiden flygande. Min första konstskola där jag närmast fanatiskt jobbade 20 timmar/dygn för att "komma ikapp" (vet inte vad jag skulle komma ikapp). Missade inte en minuts undervisning och jobbade vidare på kvällar och helger (det var internat) för att lära mig ALLT om konstens värld. Det lilla biblioteket med konstböcker skolan hade betades strax av och jag stannade kvar i målerisalen efter dagens övningar för att fortsätta på egen hand. Jag tror att det handlade om att min värld hade vänts totalt upp och ner den dag jag insåg att det faktiskt finns riktiga nu levande människor, som på heltid, som ett jobb, ägnar sig åt konstutövning och att jag skulle kunna bli en av dem. Som uppvuxen i en liten Jämtländsk by hade detta faktum bara något år tidigare gått upp för mig, tack vare min mors nye fiancé, AE, som var landskapsmålare. Han såg mina eviga blyertsteckningar jag hade på väggen och började ta med mig ut och introducera mig i friluftsmåleriets mysterier. Och snart föreslog han försiktigt att något år i en konstskola kunde vara bra för alla oavsett vad man sedan skulle jobba med. Jag hade några års erfarenhet som lagerarbetare (började direkt efter nian), bensinmacksbiträde och sedan byggnadsgrovis och dikesgrävare på lokal schaktfirma. En vinter som skogshuggare hade jag också hunnit med. Att man började jobba heltid vid 15-16-års ålder var inget konstigt i byarna på den tiden, det gjorde de flesta jag kände. Man var ju vuxen då och i generationen före oss hade ingen i byn mer än sex års folkskola innan de blev fria och började jobba. Medan min generation hade fått stå ut i nio år. Så jag blev helt enkelt en respekterad arbetare bland andra äldre som gjort likadant när de på sin tid slutat skolan. Som enda mansperson i hushållet kände jag nog också lite extra ansvar för både att bidra ekonomiskt och för att sköta de traditionellt manliga sysslor som krävdes av hus och gård (har ända sedan dess förknippat allt sådant arbete med olustkänsla och krav, men då var det inte så. Det var ju en självklarhet). Så, helt nöjd med livet var jag. Bara kanske lite eljest vad gällde fritidsintressen, men helt OK då det främsta intresset ändå var fiske. Som jag dessutom ansågs bra på. Och foto. Hade mörkrum i en garderob hemma. Avvikande musiksmak hade jag förstås, men det visste ju ingen.
torsdag 17 april 2025
Memory wound.
Jonas Dahlbergs monument över offren för massakern på Utøya (googla om du inte vet) dyker fortfarande upp i tankarna då och då. Nu har det väl snart gått tio år sedan förslaget, som aldrig genomfördes, först presenterades. I natt väcktes jag av något och kom på mig själv med att tänka på eller drömma om detta ingrepp i naturen igen. Det blev liksom en chock då när förslaget visades. Det gjorde så starkt intryck. Genialt! Om Picasso hade gjort en uppföljare till Guernica, speglande staden efter att bombplanen lämnat, så borde den ha förmedlat vad Memory wound gjorde.
Som sagt blev förslaget aldrig verklighet. Protester från boende i närheten som ville ha en möjlighet att så småningom lägga katastrofen bakom sig. Då tyckte jag det var synd att detta aldrig blev förverkligat. Ett klockrent exempel på konst som ingen kan undgå att beröras av. Inga ord kan uttrycka det så starkt. Inget annat sätt att förmedla känslan så tydligt skulle finnas. Konstens Auschwitz.
Men nu har jag ändrat mig. Fattar varför det inte kunde genomföras då ju bara minnet av skissförslaget kan väcka mig om natten flera år senare. Det skulle helt enkelt bli för ont. Som ett monument över den Breivik alla vill radera ur sina minnen. Det skulle ha blivit som att tiden stod stilla där och ingen, inte ens de anhöriga till offren tilläts komma vidare. Ett för alltid öppet sår.
Så är det ju faktiskt med offentlig konst. Är det för bra så blir det dåligt. Lite samma som med arkitektur. Man blir "påprackad" den. Har man sin vardag i närheten så går det ju inte att undvika påverkan. Istället för att uppsöka verket blir man uppsökt eller som i detta fall, hemsökt av det.
Men faktum kvarstår. Det skulle ha blivit stor konst med ett direkt tilltal till precis alla. Inga förkunskaper, teorier eller förklarande texter hade behövts. Konst som ett språk utan ord.
söndag 13 april 2025
Blott en dag.
SVT har "släppt" (vilket ord) ett gäng nya gamla filmer och serier igen. Ett (tycker jag) både roligt och nästan sorgligt sätt att botanisera i titlarna är att hoppa runt och se tio minuter här och en kvart där. Det roliga och sorgliga ligger i hur tydlig tidens gång blir. Roligt därför att det visar hur snabbt sättet att tala och uttrycka sig ändras. Sorgligt av samma orsak plus att det blir en väldigt stark påminnelse om ens egen oundvikliga spegelbild. Jag väljer en flitigt förekommande skådespelare och tittar på snuttar från 70, 80 och 90-talen. Hur annorlunda hon uttrycker sig. Hur snabbt det förändras. Även de som i vissa fall ser likadana ut från födsel till död är ändå totalt olika människor om man studerar dem med säg tio års mellanrum. Förändringen är lika stor som förändringen i bildkvalitet. Som är en annan nästan häpnadsväckande tidsmarkör. Tittade vi verkligen på dessa otydliga och hoppande produktioner, där inte ens en vinjettbild kan hållas stilla, utan att störas av det? Och det dåliga ljudet? Svaret är såklart ja eftersom inget bättre fanns att jämföra med. Själv hade jag en gång en VHS-kamera och tyckte resultatet av mitt filmande var ok. Är det bra eller dåligt att jag idag tycker annat?
SVT play och öppet arkiv är för mig en underhållnings- och inspirationskälla utan motstycke vad gäller rörlig bild på skärm. Inte för att jag kan leva mig in i dramatiken i fyrkanten, för det kan jag inte så ofta, utan för att de är det närmaste tidsmaskiner man kan komma. De väcker så många tankar om utveckling, att denna utveckling fortgår samtidigt som åldrandet och på så sätt blir ett nollsummespel. Att det händer varje sekund och därför är osynligt.
Jag är ju ingen film- eller tevemänniska men måste ändå se att det är på det området tiden kan synliggöras. En bok från 1970 kan fascinera genom miljö- och händelsebeskrivningar, men läsandet försiggår ju alltid i nutid och rösterna och bilderna blir därmed också nutid innanför pannbenet på läsaren. Även det oundvikligt eftersom jag inte kan se ens på en potatis på samma sätt som jag gjorde innan mobiltelefonin blev allmän. En film eller ett teveprogram tvingar en, förutom att offra en del av sin oersättliga tid, till att stänga av fantasi och inre bilder då allt ju skrivs på näsan. Bara lukter saknas.
Enligt vissa fysiker ska ju själva tiden inte existera utan bara vara en konstruktion för att vi ska kunna leva i vårt kaos, så tur man inte är fysiker. För mig är tiden det jag nog lägger mest tid(!) på att fundera över. Jag försöker ständigt dra lärdom av katterna som sover på olika håll här i huset och inte ens tycks veta hur gamla de är, eller att det är söndag idag. Men det går inte. Tiden håller fast mig samtidigt som den rinner bort!
lördag 12 april 2025
Dagens liknelse.
I gårdagens DN fanns en artikel om det omöjliga i att avstyra stora IT-projekt när de väl lämnat startblocken. Oavsett det finns personer som ser att detta är fel väg och inte kommer att lösa problemet det upphandlades för att lösa (problemet som kanske inte ens var ett problem), utan tvärtom skapa nya problem som inte heller fanns innan. Och därmed en rad välbetalda konsulttjänster för att ta hand om de nyskapade problemen. Vilket möjligen var den egentliga drivkraften från början. Kanske finns det också kritiker inom organisationen som helt enkelt inte vågar göra sina röster hörda, av oro för att i framtiden på olika mer eller mindre intrikata sätt straffas av konsulterna när dessa hunnit inrätta fasta maktpositioner åt sig inom projektet. De som då har hunnit bygga sina positioner och ekonomier på att de inte bygger några luftslott och kan förklara varför det är så med väldigt många ord som som ingen egentligen begriper, men ingen heller vågar säga att de inte begriper. Och resultatet blir kanske att man ger upp och tittar åt ett annat håll hellre än att stånga huvudet i muren. Alternativt att man rättar in sig i ledet för att förhoppningsvis på sikt få del av konsultarvodena. Allt detta möjliggjort av att beställaren, organisationens ägare, från början inte varit så intresserad av ta reda på om problemet som skulle lösas fakiskt ens existerade, utan helt enkelt litat på att konsulterna vet vad de gör och på ett smidigt sätt kan integrera projektet i organisationsstrukturen (vilket var det viktigaste av allt).
Orka sätta sig in i det där... Betala bara så slipper vi en ny ordöversvämning. Det är ändå ingen som bryr sig om vad de gör. Smälter de bara in och följer gängse regler så är det bra. Och förresten är det för sent att tänka efter nu. Det är redan massor av människor som lever på detta och att en lögn genom envist upprepande till slut blir till en sanning kan vi ju se överallt och på alla nivåer i den tid vi lever i. Så släpp det. Tänk på att en visselblåsare enkelt kan förvandlas till rättshaverist.
onsdag 9 april 2025
Bottenkänning.
Och omstart. Jag befinner mig nu i det vegeterande stadium som förhoppningsvis ska följas av lite handlingskraft. Jag samlar in sådant jag av någon anledning samlar in. Förhoppningen är att någon gång i den närmaste framtiden förstå varför. Det viktiga är att verkligen, verkligen följa det allra minsta motståndets lag. Ungefär som att välja om jag ska gå till vänster eller till höger om den där stolpen på T-baneperrongen. Det är ett val. Men det gäller att försöka att inte välja aktivt. Utan bara göra och sedan notera hur det blev. Lite svårt ibland men för mig enda sättet att vara ärlig. Det enda jag är ganska säker på just nu är att det närmaste året inte kommer att handla om måleri. Tror jag iaf :-) så jag vegeterar och samlar saker och tankar. Ett par mobilbilder från ateljén idag nedan.
Men. I morgon och till helgen har jag fotouppdrag, vilket är den exakta motsatsen till det ovanstående! Och samtidigt det som skapar de ekonomiska förutsättningarna.
tisdag 8 april 2025
Dagens läsning.
En bok som inte har ett spår av det ovanstående är dagens läsrekommendation: Susan Sontags utomordentliga "Om Fotografi". Visserligen något till åren nu men absolut relevant och intressant i många olika avseenden. Och hennes självsäkra och ibland nästan raljanta stil är bara den värd läsningen.
Den enda kritiker jag kan komma på som skrivit så direkt och avskalat var Leif Nylén. Dock är ju även han död, så nu är vi utlämnade till komplikatörerna (med några undantag).
måndag 7 april 2025
Ett PS, tre och ett halvt år senare.
Har jag idag skrivit här. Sista stycket.
fredag 4 april 2025
Läsning för ointresserade :-).
En recension av en tillställning. Som handlar om den, åtminstone för mig, underhållande debatten om konstdoktorerna. Ibland, när man stöter på en debattör som slingrande som en ål försöker hålla både med och mot bägge sidor, för att framtidssäkra sin egen position, blir det nog underhållning även för dem som egentligen struntar i själva ämnet. Men konstvärlden i Sverige är en damm som inte rymmer hur många ankor som helst så den som inte manövrerar med försiktighet riskerar att senare i livet bli straffad. Hur ska det gå? Vilken häst ska jag satsa på? :-)
Läs här en av orsakerna till denna tillställning.
onsdag 2 april 2025
måndag 31 mars 2025
Adamspassionen.
Som nämt i ett tidigare inlägg är det obligatoriskt för alla att se SVT:s tudelade dokumentär om Arvo Pärt. Såg del två igår kväll. Andra delen handlar eg. inte om Pärt utan är helt enkelt själva föreställningen, Adamspassionen. Citat från SVT:
"En nedlagd ubåtsfabrik fick utgöra spelplats för världspremiären av föreställningen Adam's Passion, en scenisk version av musik av 2023 års Polarpristagare Arvo Pärt. Föreställningen spelades in i samband med Pärts 80-årsdag 2015 och för regin stod ingen mindre än den legendariske regissören och konstnären Robert Wilson. Musikaliskt består Adam's Passion av fyra av Pärts verk; Adam's Lament, Tabula Rasa, Miserere och Sequentia. Dirigent är Pärts världsberömde landsman Tõnu Kaljuste och på scenen står över hundra artister".
Jodå, fast jag undrar om den som skrev detta verkligen har sett. För jag såg inga hundra artister. Men i alla fall ett sanslöst allkonstverk, eller en opera kanske det är. Jag som blev helt tagen och tillplattad googlade efteråt på Robert Wilson, som var ett nytt namn för mig. Visade sig att han bl.a. har varit här i stan och regisserat Strindbergverk plus att det var han som i samarbete med William S. Burroughs och Tom Waits, 1990 gjorde "The black rider". Så nu har jag ännu ett namn på min kanonlista.
Jag skulle ge mycket för att ha fått vara en fluga på väggen när han jobbade med Adamspassionen. Allt känns helt intuitivt, omedelbart. Inga förklaringar behövs utan det går direkt in i magen. Som om han hade drömt hela scenografin och ljussättningen och sedan bara antecknat minnena av drömmen när han vaknade på morgonen. Resultatet går att uppleva på lika många sätt som antal personer i publiken.
Alltså. En månad till går detta att se på SVT. 30/4 är sista dagen! Avsätt en helkväll.