Om mig

Mitt foto
Fotograf och konstnär. Bilder: https://www.instagram.com/skenbilder/

lördag 18 februari 2023

Roy Andersson på Artipelag.

Var ute på Artipelag för att se stillbilderna från Roy Anderssons "Om det oändliga". Bra och intressant utställning men för lite info tycker jag. Och en sak jag faktiskt inte förstår. Andersson är ju regissör och manusförfattare och är förstås också den som haft visionen om det bleka, DDR-mässiga bilderna. MEN, fotografen Gergely Pálos som ju faktiskt är den som förverkligat detta och även måste ha åtminstone ideell upphovsrätt till bilderna, finns inte nämnd någonstans! Inte med ett ord. 
I inträdet till utställningen satt en person som sade välkommen och "om ni undrar något så kom bara och fråga mig..." Ja, jag frågade förstås efter fotografens namn eftersom det inte står någonstans. Fick en frågande blick och ett undvikande svar om att det ju är Roy Andersson eftersom han ju är "filmare".
Då frågade jag om det verkligen är han själv som filmat. Svaret var att ja det är det.
Vad ska man säga om detta? Tänk om Ingmar Bergman sagt att han själv och inte Sven Nykvist var A-fotograf i hans produktioner.
Dåligt, dåligt. Skärpning! Undar bara om denna blunder är Artipelags eller Anderssons? Jag mailar nu Artipelag och frågar:

--------------------------------------------------------------------------------------

Hej. Jag var igår hos er för att se utställningen med bilder från Roy Andersson filmen. Jag undrar varför fotografens namn inte är angivet någonstans? Jag frågade personen i inträdet och hon sade att det är Andersson själv som fotograferat. Det stämmer ju inte. A-foto i den filmen är ju Gergely Pálos, som också rimligen är upphovsrättsinnehavare till bilderna. Det vore intressant att få veta varför hans namn inte står angivet?

Mvh
Ingemar Edfalk

---------------------------------------------------------------------------------------

Efter mail först till utställningschefen (inget svar) och sedan VD:n (inget svar (är också ett svar)) fick jag nu efter tio dagar ett svar från någon som heter Frida Andersson:

---------------------------------------------------------------------------------------

Hej Ingemar,

Tack för din mail och fråga ang vår utställning med Roy Andersson.
Du har helt rätt i att det är Gergely Pálos som har fotograferat. Vi har varit i kontakt med Roy Anderssons studio och eftersom de anser att det är ett kollektivt arbete att göra bilden är det inte alltid de skriver ut fotografens namn.

Men självklart kan vi bli bättre på att informera muntligen om detta.

Vänliga hälsningar,
Frida 
Frida Andersson
Curator

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Så jag antar att fotografen avstått sin rätt till angivelse av namn. Synd i så fall tycker jag. Upphovspersonen är för mig väldigt viktig när jag ser på en bild. Gillar jag det jag ser så vill jag grotta vidare och leta fler bilder i samma stil. Så jag tycker nog att Artipelag kunde ha satt ut namnet tillsammans med en förklaring att de jobbar kollektivt i RA studion. Bilderna är ju från Artipelags samling (det står i alla fall angivet :-) så de kunde ha nämnt detta i informationen.