söndag 29 juni 2025

I soffan med tre katter. 06.00.

Det blåser hårt. Sol från molnfri himmel. Katterna snarkar och knastrar. Letade i förrgår runt på alla håll efter de A6 skissböcker jag alltid haft i fickan, men som sedan flera år varit försvunna från alla konstnärsmaterialaffärer i Stockholm. Daler Rowney, lätt tonat, rätt hårt limmat papper. Typ 90g. Perforerat mot bokryggen. Detta papper + rörpenna med blyerts 3B har alltid varit mina dagliga följeslagare, tills för 5-6 år sedan då de plötsligt inte fanns att få tag i någonstans. Men nu är de tillbaka! Nu med mjuk pärm i stället för hård (vet ej vad jag tycker om det). Köpte för prov om det verkligen är de rätta och kan konstatera att jag är hemma igen! Nu slipper jag kritvitt grängat, för tungt ritpapper och 2B, eller någon annan haltande kombination som inte är jag.

Ja sådana här saker kan tyckas löjliga och barnsliga att ens bry sig om i skuggan av stora världen därute och allt vad som händer där. Men jag tror att vi inte riktigt orkar med nyhetsflödet utan uppblandning med det lilla. Att se en minispindel kämpa med sin knappt synliga tråd eller höra de märkliga ljuden från en drömmande katt sätter också ett perspektiv på tillvaron. På liv och död.

Jag läste om en Imam som försökte förklara IS ofattbart grymma filmer de publicerade på nätet när det s.k. kalifatet existerade. Det var filmade avrättningar mm. Han menade att vi i "väst" bara levde i nuet och inte trodde på något annat än de vi kunde se och ta på, därav dessa filmers makt och skräckspridning. Enligt hans resonemang var detta alltså ett vapen som bara funkar på västerlänningar som "ju" enbart tror på materiella värden och dyrkar pengarikedom. Om man bara kan se det här livet och inte tror på något annat, så blir det yttersta hotet att just detta skulle tas ifrån en. Därav dessa filmers existens. Kom inte hit, för då kan detta hända dig! En billig metod att skrämma och avskräcka  är att hitta mottagarens svaga punkt och slå till så hårt som möjligt just där. Ungefär så sade han.

Vilket för tankarna vidare till en annan variant av kommentar på hur vi här i västerled fungerar. Det var en TV- film där en rysk f.d. ubåtskapten intervjuades. Han fick frågan (detta var långt innan Ukrainakriget) om hur det kan komma sig att så många ryssar, majoriteten faktiskt, stödde regimen trots det katastrofala kriget i Afghanistan? Jo, sade han. Det där kan ni aldrig förstå eftersom ni från födseln fått intrummat i ryggmärgen att det finns ont och gott. Ni delar in livet och världen i svart och vitt och måste hänföra personer, händelser, ALLT, till den ena eller andra sidan. Politiken, religionen, livet för er är polariserat. Vi ryssar får tvärtom från tidig ålder lära oss att livet är en gråskala. Att det alltid finns en baksida och alltid två eller fler sätt att se på ett problem. Vi väger fördelar mot nackdelar i både stort och smått och kommer ofta helt enkelt fram till det minst dåliga. Aldrig att vi ser att det där eller den där personen är bara dålig eller bara bra. Alltså stöder vi regimen eftersom det just nu är det minst dåliga alternativet. En regim som för ett oönskat krig men som å andra sidan faktiskt betalar ut pensionerna så att det går att överleva här hemma. Något annat synsätt har inte många råd med.

Jaha, då ligger jag här på soffan som en polariserad materialist med dödsskräck. Så rik så att jag har råd att vara idealist. En typisk västerlänning alltså. Definierad från två håll. Och ja, jag tror det finns sanningar att fundera över både i imamens och ubåtskaptenens resonemang. Men åter till soffan. Katterna vaknar inte. Kan sova 16 timmar per dygn. De nyttjar vår service. Väntar sig (tror jag iaf) tak över hvudet, mat, vatten, omvårdnad, veternärvård vid behov osv. Annars flyttar de helt enkelt. Hittar någon granne som bättre fattat vad som gäller. Som fattat att deras förmåga att skapa trivsel och lugn har ett pris. Alltså ett tredje sätt att se på "rika" västerlänningars mentalitet.

Men för att försöka avsluta dessa röriga tankar här i morgonsoffan så får man väl ändå konstatera att katter oftast inte har det lika bra i länder i "öst". Och att ryssar gärna vill flytta till "väst". Liksom att det finns fördelar med sekularisering också. Exempelvis att inga avrättningar behöver filmas för att avskräcka människor från att komma hit (det räcker med Tidöregeringen :-). 

Sista ordet går till minispindeln, men han försvann, så det får bli - inga kommentarer. För det lilla pågår hela tiden det också. Och ingen kan egentligen vikta några betydelser, utan det får bli det man orkar med för tillfället.

onsdag 25 juni 2025

Lite kul i alla fall.

I mitt pågående dödstädande eller utrensning eller vad det är, dyker ibland lite sorglustiga saker upp. Som här en tulldeklarationsblankett från Sovjetunionen. Den är alltså autentisk. Kommer ihåg att jag tog med ett par extra blanketter hem som "bevis". Frågor nr 1. och 2. minns jag inte riktigt vad jag svarade på.

Undrar hur de ser ut idag? Men det kommer jag nog aldrig att få reda på. Tråkigt att det blivit så här. De nästan enda resmål som intresserar mig idag ligger åt just det hållet. Men ditåt lär det inte gå att ta sig under min livstid om inte en andra revolution kommer.

En utvikning från ämnet Ryssland finns här.

måndag 23 juni 2025

Damien Hirst.

Två filmer som snurrar i den sociala mediavärlden visar DH när han massproducerar målningar av något som liknar blommande fruktträd. Tre eller fyra oblandade färger per bild. Tiotals eller om det är hundratals dukar han duttar färg på. Alla ungefär lika förutom färgvalet. De s.k. hötorgsmålningar som såldes av ambulerande nasare på 50-60-talen i Sverige var långt mer genomarbetade. 

Så vad är det han egentligen gör? Låter sig filmas när han producerar skräp och dessutom med text som uppmanar tittaren att reservera sin målning innan de sålt slut. Filmas antar jag för att bevisa att det verkligen är han som gör dem. Jag kan inte se annat än att han testar gränser. Hans "namn" i konstvärlden har blivit så stort att han kan tillåta sig att göra precis vad som helst så länge det är bevisat att det verkligen är han som gör det. Han har helt enkelt förvandlats till en sedelpress. Det är det som är verket. Han visar oss vad som händer när man nått en viss nivå av internationell berömmelse. Målningarna är så simpla att de lika gärna kunde ha föreställt prislappen på duken. Men då kanske ironin kommit i kapp köparna. För jag betvivlar inte att alla kommer att säljas. Hängas över soffor i miljonärshem i Quatar och USA, de är ju oförargligt dekorativa och kommer i alla tänkbara färger så att de passar över alla tänkbara soffor. Och några kommer säkert att låsas in i förråd som investeringar för framtiden. Konst så långt från konst det går att komma. DH visar oss vad "branding" egentligen betyder i konstvärlden.

fredag 20 juni 2025

Midsommarafton 2025.

Morgontidningarna lästa. Nedslående så man knappt orkar igenom. Såklart för världsläget med pågående krig på flera håll. Men också för dessa mediers oförmåga att hålla mer än en boll i luften. All fokus läggs på en fråga. Ett krig. Och det kan bara ses ur en synvinkel. Andra lika stora nämns inte med ett ord. Det är som en sådan där laserpekare, det går bara att peka i en riktning och på en sak i taget. 

"Drev" är ju ett begrepp inom nyhetsrapporteringen (tänkte skriva journalistiken, men det kanske är orättvist :-) och ibland tycker jag att dreven är något mer än bara personförföljelse (som det ju brukar handla om). Jag undrar om inte drev mer är en slags metod eller övergripnade mentalitet som medvetet praktiseras av våra nyhetsmedier. Man siktar in sig på den fråga som uppfattas som mest "inne" och var den inte det innan så blir den det då. Självspelande piano. Är objektivitet ens möjligt? Jag tror faktiskt inte det. Journalist blir man väl av samhällsintresse och det i sin tur måste ju komma från åsikter och vilja. Som sedan uttrycks på olika sätt. T.ex. genom val/bortval av ämne, genom förtigande av den ena händelsen medan tidningen fylls av reportage från den andra. Och det påverkar förstås verklighetsuppfattningen för oss. Ibland är jag inte så säker på att vi här i landet, vi som ju ändå brukar ha höga tankar om oss själva som fria demokrater med högt i tak och enastående moral, inte har en lika trång korridor att vandra i som folk i många länder vi ser oss som överlägsna. Bara att korridorerna ser olika ut och går i olika riktningar. Ett bra exempel på ensidighet var ju faktiskt nyhetsförmedlingen före de båda Trump-vinnar-valen i USA. Eftersom få svenskar ville se Trump som president kunde vi liksom inte tro att han skulle kunna bli det. Media rapporterade ensidigt i det första fallet om Hillary Clintons överlägsenhet och i det andra om Kamala Harris dito. Sedan gick det som det gick. Jag minns inte ett enda reportage som handlade om Trump ur republikansk synvinkel, eller snarare kanske om de negativa med hans bägge motståndare som majoriteten av amerikanerna uppenbarligen såg. Om rapporteringen varit objektiv här i Sverige så hade vi ju vetat om det och inte blivit så tagna på sängen när odjuret blev vald framför skönheten. Men som sagt, det kanske inte går. Att skriva eller säga det man inte vill eller inte håller med om är nog i realiteten en utopi. Och ordet oberoende kanske bara är en fantasi om man tänker efter riktigt noga. Alltså objektivt sett då :-).

torsdag 19 juni 2025

Omprogrammering.

I Kina läser jag om att personer med för regimen obekväma åsikter kan försvinna spårlöst för några veckor, för att sedan plötsligt vara tillbaka igen. Det finns visst en slags skolor, eller kanske uppfostringsanstalter är rätt ord, dit man skickar oliktänkande för att lära sig tycka och tänka på "rätt" sätt. Alltså på det sätt regimen bestämt. Jag antar att det inte funkar. Att den uppfostrade egentligen bara under hot lär sig att dölja sina egna tankar för att utåt istället börja uttrycka den officiella linjen. Eller är det så att det verkligen går att styra om en människas tankebanor? Alltså i grunden. Ens tycke ändras ju hela tiden omärkligt, för att efter en viss tid övergå i något som kanske fullständigt tar avstånd från hur man tyckte tidigare. Kan det vara så att kineserna kommit på en metod för att påskynda och styra denna process så mycket att man faktiskt på riktigt ändrar åsikt och inte bara låtsas? Och att detta kan gå att genomföra på bara några veckor?

Modet förändras ständigt. Smaken. Visserligen kanske det i en del fall går i cirkel och kommer tillbaka som månen runt jorden, men i andra kan det vara omöjligt att backa. Ibland styr man detta själv också. Mer eller mindre omedvetet och obegripligt. Första gången jag åt sushi tyckte jag inte om det. Ändå blev det en andra gång och efter den tredje var jag "fast". Min smak hade på kort tid ändrats. Varifrån kommer denna ständiga förändring av mode och smak? Det måste ju finnas något slags grundläggande behov av förändring som inte hänger ihop med t.ex. tekniska framsteg som ju kan vara fallet med en del industridesign.

I stort som smått. - Vi måste ha något nytt nu, vi har redan kört detta för länge! Så lät det när den i SR populära pratshowen "Nordegren & Epstein" skulle läggas ner. Trots stadigt höga lyssnarsiffror... Förändring för förändringens egen skull. Eller om det var nån på SR som behövde profilera sig, vad vet jag? Ibland tänker jag att denna ständiga vilja till förändring måste vara ett av mänsklighetens både mest destruktiva och konstruktiva drag. Destruktiva när det tar sig uttryck som ovan och konstruktiva för t.ex. cancerforskningen.

Men åter till ämnet (tyvärr har jag en förmåga att hitta sidotrådar jag inte kan låta vara) som var i vilken mån vi kan hjärntvättas till att tycka på det ena eller andra sättet. Själv gör jag bilder och sitter i hög grad fast i den bildsyn som var rådande för ca 30 år sedan då jag gick i konstskolor och hade mina första utställningar. Efter detta kommer alla år i plåtslagaryrket med mer eller mindre total frånvaro från konstvärlden. Så när jag nu är tillbaka (sedan 2018) fortsätter jag som en tidsresenär med det jag en gång gjorde. Och att försöka ändra detta går inte. För då skulle jag bara börja härma något jag inte i grunden känner, så det blir till att fortsätta eller helt enkelt lägga ner.

Jag kan inte hjälpa att jag, om jag tar en gallerirunda, faktiskt tänker att hälften av det jag sett är "tomma tunnor skramlar mest", helt enkelt utan innehåll. Så mycket och i en del fall så upplyft av kritik och institutioner. Och då går det ju inte att undvika tanken på att det kanske är precis likadant med det jag tycker är bra. Att konstskolorna jag tillbringade åtta år av min ungdom i egentligen var samma sak som de kinesiska uppfostringsanstalterna? Att skillnaden egentligen bara är att jag underkastade mig frivilligt och under lång tid medan det i det kinesiska fallet handlar om tvång och snabbspolning. Men att resultatet i stort sett är samma! Alltså att genom "hjärntvätt" fås att anamma en "sanning"! Jag hittar inte riktigt något svar på detta och har därför återgått till fotograferandet. På det området är det enklare och den teoretiska delen känns mycket mer förankrad och intressant. Mycket svårare att ifrågasätta. Ingen sankmark liksom.

lördag 14 juni 2025

Fallet Rusher.

Av Luay Mohageb. Det här är nog den viktigaste bok jag läst detta år. Och förra och förrförra året också. Visserligen blir det lite extra påtagligt eftersom jag bor ungefär där det mesta utspelas. Absolut obligatorisk läsning för alla föräldrar. Inte bara här utan i hela landet. Här får man insikt i hur de faktiskt går till när de barnsoldater som hela tiden återkommer i nyhetsrapporteringen rekryteras och även försök att förklara varför. Läs!

PS. Senare samma dag/natt. Helikoptrar igen och nu har ännu en skjutning ägt rum bara typ 150 m. från här, där jag bor. Nyss. Van vid blåljusen och vid att vakna av explosioner. Tre-fyra gånger bara det senaste året. Varför ska ungdjävlarna dra hit kriget när det inte är påtvingat? Som sagt ovan. Läs! Och lägg särskilt märke till författarens tankar om gangsterrap. Det är inte på skoj. Det är inte någon kulturyttring från gatan. Det handlar om reklam för våld, mord och drogkrig. Skryt om pengar, vapen och hot mot andra barnligor. "Musikvideos" som bara visar nån maskerad tönt som rapar upp en fotbollshuliganramsa medan ett gäng likaledes maskerade lallande tomtar vaggar runt med militära vapen, sedlar och gör spastiska tecken med fingrarna. De borde ju ha tomtemasker när de ändå är för fega för att visa vilka de är. Fast, nä, det vore att förolämpa jultomten. Som ju symboliserar motsatsen till de här krypen. Heder åt de festival- och konsertarrangörer som avbokat en av dessa kulturella avloppsråttor denna sommar. Den tönten kan stanna i källaren alt. vara inlåst och tystad resten av sin tid här på jorden. Han fattar ju ändå inte vilken skada han gjort. För hur många människor hans rabblande av nödrim betytt mörker och sorg för alltid. Men tyvärr så tar ju inte förakt på naken dumhet, en dumhet så stor att det ofta slutar med att de fabricerat sina egna fallgropar genom det eviga filmandet av alla sina brott. Så då blir ju enda lösningen ändå inlåsning. Dessutom borde de ofattbart korkade och naiva musikskribenter, som lever i någon slags fantasiromantisk innerstadsvärld, skickas till uppfostringsanstalt för att uppfostras och upplysas om hur verkligheten ser ut. Tvingas läsa "Ett ord för blod" och ovan nämnda "Fallet Ruscher" och träffa några anhörigoffer till oskyldiga som skjutits ihjäl eller fått sina hem sprängda. DS.

Allestädes närvarande.

Jag läser och läser. Romaner, biografier, historia. Och överallt finns de. Fotografierna. I huvudroll eller biroll, men som en naturlig del i nästan alla berättelser. Förr eller senare dyker de upp. Så vanliga att ingen längre reflekterar över detta faktum. Så betydelsefulla att de integreras som en naturkraft alla känner och ingen längre förundras över. För min egen del har fascinationen aldrig mattats. Snarare tvärtom faktiskt. Och i och med det analogas återkomst i mitt bildarbete sedan några år, är barndomens lust och förundran över denna magiska (re)presentation av världen tillbaka. Ännu starkare faktiskt. Känslan av att arbeta med det magiska mediet.

Du som läser mycket. Tänk på det i nästa bok. Förr eller senare kommer fotografiet...

fredag 13 juni 2025

Att ringa in sig själv.

Bläddrar i senaste numret av Konstnären, som låg i brevlådan. Citat från intervju med Dorinel Marc:
"Det jag uppskattar mest med konstvärlden är att den är tolerant, men den är tolerant endast så länge du har rätt åsikter!" I övrigt handlar detta nummer mest om hur intolerant omvärlden är mot konstvärlden :-).

onsdag 11 juni 2025

En bok, eller två igen.

Ett intressant tillskott till allt som skrivits om Ingmar Bergman. Den första bok som behandlar hans privatliv så inifrån som det är möjligt. "Jag var Ingmar Bergmans hushållerska" skrevs av Anita Haglöf och delvis av Håkan Lahger. Hon bodde hos honom på Karlaplan på vintrarna och på Fårö på somrarna. Skötte allt han inte klarade själv, vilket var det mesta. Hela tiden såklart behandlad som en piga. En obetydlig person. Denne filmvärldens Karl XII såg jag nog av under de år då jag jobbade extra några kvällar i veckan som timanställd vaktmästare på Dramaten. Det var under Lars Löfgren tiden och jag hade ansvar för den lilla scenen "4:an". Rev biljetter och släppte in publiken mm. De som jobbade som vaktmästare och i garderoberna var till största delen elever från konst- och teaterskolor. Mycket intresant fick man bevittna under denna tid då Dramaten var ett tillhåll för "genier" som kunde bete sig hur som helst (jag var med på ett par interna fester också, men det får bli ett eget inlägg om tio år eller så). Jag har även under veckan läst biografin om Lena Nyman (rekommenderas den med) och förstått att det idag är en helt annan stil som gäller. Inga onyktra skådisar som då med cigaretten i mungipan kunde ramla in och bete sig. Inte längre så starka hierarkier som det var då. Och vi vaktmästare och garderobiärer, på den tiden som jag skriver om här, var förstås längst ner på rangskalan och kunde behandlas hur som helst.

En specialitet för IB var att skrämma garderobstjejerna. Det gick till så att han först från ungefär där jag stod utanför 4:an, försiktigt kikade runt hörnet för att se vad de gjorde. Föreställningen var då igång så de hade inget att göra utan typ filade naglarna eller satt och pratade, vägde på sina stolar med fötterna på disken. När han sett det smet han in på översta radens högerentré och gick bakom stolarna till entrén mitt emot garderoben, för att plötsligt slita upp dörren och rusa fram till garderoben och skrika något om att ta ner fötterna och bete sig anständigt när man är personal på rikets finaste teater! De stackars garderobstjejerna fick skrämselhicka och den gång jag bevittnade detta kunde den ena av dem inte sluta gråta efteråt. Hon trodde såklart att hon skulle få sparken. Fattade inte att IB säkert redan glömt sitt lilla nöje. Nästa gång kunde han vara älskvärd och till och med hälsa. Totalt oberäknelig och lynnig. I högsta grad medveten om sin makt. En person som rangordnade människors värde. Den sorts människa jag har allra svårast att respektera. Tur att jag aldrig gillat hans produktioner något nämnvärt, för annars skulle det vara jobbigt att få ihop det. Tyvärr inte något ovanligt fenomen i kulturvärlden heller även om jag tror det blivit ganska mycket bättre på senare år.

Och en till.

"Teritoriella Anspråk" av Frans Wachtmeister. Jag blev nyfiken efter att ha läst en väldigt positiv recension + att ämnet (som bekant för den som läst andra inlägg här) intresserar mig på flera olika sätt. Ämnet som alltså skulle vara huruvida det är möjligt att helt byta kultur. Överkomma alla olikheter. Japan är landet det gäller. Kortversionen: tysk försöker bli japan. Går inte.

Boken är en ganska underlig blandning av filosofi, pojkrumsdrömmar och action. I oväntade sjok av ibland rena klicheer, som en helt omotiverad biljakt eller ett knytnävsslag i ansiktet som beskrivs lite som i en kioskdeckare. Till exempel. Varvat med stundom riktigt kloka funderingar om kultur och identitet. Irriterande är att berättarjaget aldrig någonsin tvivlar på sin överlägsna förståelse av livet, medmänniskorna och världen, som han betraktar med allvetarens distans. En tonårings tvärsäkerhet fast både författaren och jagfiguren (jag misstänker att det stundvis är samma person) ska ha fyllt 30 (fast å andra sidan, så där är ju Jan Guillou också och han har väl fyllt 80). Och naturligtvis får han ju också alltid rätt. Lite litteraturpotpuri är det. Det mesta ingår i mixen och i slutänden blir det faktiskt en bladvändare. Svår att placera på min personliga kvalitetsskala. Nånstans i mitten tror jag. Med frågetecken.

tisdag 10 juni 2025

Grönskan.

En gång för hundra år sedan, då jag genom en närstående landskapsmålare fick mina första lektioner på det området, fick jag också lära mig något annat. Och det var hans syn på grönska. Den tid som är nu, alltså mitten av juni, utgjorde slutet på hans årliga landskapsperiod. Han började måla landskap utomhus varje vår när knopparna på träden började skifta från brunt till violett. Detta var i jämtlands fjällvärld så på andra håll ser det såklart annorlunda ut. Han tyckte inte det var lönt att försöka åstadkomma något vettigt när de olika gröntonerna började samordna sig till en enda. Och det sker ungefär vid denna tid (nu) på året. Även här i orten trots att det ju i mycket annat är stora skillnader. Där vi var ute och målade landskap fanns inga knallgula forsythior eller ginst, och inga rosablommande fruktträd. Istället rörde det sig om att urskilja nyanser i blåviolett, cyaner och brunrött ovanför trädgränsen, och de gulgröna som började nedanför den. Han lärde mig också hur man använder varmt/kallt för att skapa rum och avstånd. Allt i ett mycket lugnt tempo (ibland lite väl lugnt för mig då). Men det var grundkunskaper i konsten att se och paletten vi använde var densamma som rekommenderades som grundpalett för oljemåleri när jag senare började i målarskola. Den sitter än idag även om jag sedan länge frångått den. Men skulle jag någon gång försöka mig på att måla landskap igen, så skulle jag försöka något ditåt. I den mån färgerna fortfarande finns att få tag i (vet ej riktigt vad jag äger i den vägen eftersom jag ärvde ett litet än i dag ouppackat lager färg efter ovan nämnde landskapsmålare). Det man skulle ha på paletten var i alla fall krapplack, smaragdgrönt, ultramarin, koboltblått, ljus kadmiumrött och kadmiumgult, extra ljus ljusockra, rå terra di sienna, bränd umbra och blandat vitt. Alla andra färger kan blandas från denna palett hette det. Det var det man skulle lära sig. Blanda färg utan att "döda" den. Alltså att blanda med hänsyn till de ingående färgerna. Den som målat med olja vet vad som menas. Blanda två eller tre färger för att söka en speciell nyans. Rör sedan runt ett par gånger för mycket med penseln eller palettkniven, så dör färgen plötsligt. Den liksom tappar sin lyster. Så det var något som övades mycket.

Och efter avslutad målerisession tvättades penslarna på så sätt att de doppades i såpa och gnuggades sedan i handflatan så att oljefärgen "försåpades" och kunde sköljas bort med varmvatten. Funkar utmärkt faktiskt. Men en sak jag ibland tänkt på är hur mycket giftiga metaller man gnuggade in i handflatan på den tiden. Kadmiumfärgerna och kobolt också tror jag, blev ju förbjudna redan på 1980-talet. Jag minns faktiskt upprördheten bland eleverna på målarskolan när de röda och gula ersättningsfärgerna för kadmium plötsligt var det enda som fanns att köpa i skolans materialbutik. De nya färgerna var pigmentsvaga och fanns bara i en variant. Inte i en ljus och en mörk som kadmiumfärgerna. Krapplack försvann också från hyllorna och ersattes av något som kallades kinakridonrött och inte alls hade samma blandningsegenskaper. Borta var den blågrå färg som kunde blandas av smaragdgrönt och krapplack (lite som paynes gray idag, fast med möjlighet att balansera mot grönt eller lila). 

Ja så var det då men nu är det nu. Det som består är färgskiftningarna i naturen om nu ens de gäller längre i den globala uppvärmningens tid. Trädgränserna kryper ju uppåt och nya arter flyttar till odlingszoner de inte tidigare befolkat. Eller om det är zonerna som flyttar. Landskapsmåleri i fjällvärlden under vår och försommar kanske är något annat idag än det var då när jag fick mina första lektioner i friluftsoljemåleri på duk. Men en sak består i alla fall, det kan man se genom fönstret här i orten till och med, och det är att gröntonerna börjar smälta ihop till en enda denna tid på året.

fredag 6 juni 2025

Nationaldag.

Har vi haft i Sverige sedan 1983. Innan dess kallades 6/6 för svenska flaggans dag. Först 2005 blev det en röd dag. Just 6/6 för att Gustav Vasa valdes till kung denna dag år 1523. Just det, valdes! Det var han som sedan i sitt envälde ställde till med situationen vi har än idag. Alltså den att en familj kan ärva landets högsta ämbete. Helt sanslöst för den som kan tänka. Och faktiskt det enda jag egentligen har mot monarkin. Kungen eller drottningen skulle gärna få tillbaka lite makt om de valdes istället tycker jag. Som en president. Och nationaldag har vi ju nu för att fira just ett kungaval.

När jag kommer till makten kommer jag att börja med att återupprätta Kalmarunionen. Kalmar som huvudstad mitt i riket. Det norska oljekontot ställt direkt under unionens socialdepartement med kungaorder att användas för att fylla i inkomstklyftorna och ge alla gangsterungar alternativ. Japp skulle återigen bli en chokladbit och Kalle anka en serietidning. Alla hemlösa och fattiga ensamstående med barn skulle få nya bostäder i Djursholm och Saltsjöbaden. Och jobb som turistguider i sina nya hemorter. Det har faktiskt gjorts försök med bussresor till dessa orter, för att se hur en liten klick människor kan bo, så intresse finns det säkert. Båtturer kan nog också vara intressant. 

Sedan skulle det bli skolans tur. Bolognamodellen som hittills smittat och infekterat konsthögskolorna och nu (såg jag i en debattartikel i DN) också har drabbat försvarshögskolan (de blivande krigarna skriver avhandlingar i stället lära sig ålning medelst hasning) skulle genast stoppas. I stället skulle Hässelbymodellen införas. Och den innebär att allt annat än övande på kärnfärdigheter ska vara sekundärt. Skrivandet skulle återföras till humanistfakulteten. 

Grundskola och gymnasium då? Omstyrning från matematikhysterin (i vilka yrken behöver du kunna lösa ekvationer?) och mycket mer inriktning på kultur och bildning. Samhällskunskap och historia (som är enda vägen till förståelse av sin samtid och därmed till visioner om en möjlig framtid). Och inte minst bild. För vad är det alla ungar ständigt håller på med och kommunicerar via? Jo bild! Där finnns ett kunskapsunderskott som är farligt på riktigt. 

De kommunala kulturskolorna skulle få obegränsade resurser och uppdrag att aktivt värva ungar i skolorna. Vilket efter några år såklart skulle återspeglas i unionens bnp efter all musik- och kulturexport det skulle leda till. Och även i den kraftigt sjunkande brottsligheten.

Men nu ska jag fylla kaffemuggen denna tidiga morgon och övergå till att läsa nyheter om världen som bara pågår där ute. Utan att jag kan göra något åt det. God morgon och ha en bra nationaldag!